Az európaiak csaholnak, de a medve néha még visszavonul – Navracsics nem úszta meg egy körrel

navracsics_tibor_1Hat újabb kérdést kapott Navracsics, amelyekre a választ vasárnap estig kell elküldenie

Hat újabb kérdést kapott a szerdán meghallgatott Navracsics Tibor magyar EU-biztosjelölt az Európai Parlament (EP) oktatási és kulturális bizottságától, azon belül kettőt-kettőt-kettőt a jobbközép néppárti, a liberális, valamint az euroszkeptikus frakció tagjaitól – közölték EP-források. A feltett hat kérdésből kettőt a jobbközép néppárti, kettőt a liberális, valamint kettőt az euroszkeptikus frakció tagjaitól kapott – közölték pénteken EP-források. A néppártiak kérdései az Európa a Polgárokért elnevezésű uniós program további  finanszírozhatóságával és a Bolognai Folyamatban rejlő lehetőségekkel volt kapcsolatos. A kérdés az egyetemi hallgatók és a foglalkoztatottak mobilitásának ügyére is kitért.

Nem fogták vissza magukat a liberálisok

A liberálisok a magyar médiatörvénynek az alapvető jogokkal való összhangját tudakolták, valamint a magyar oktatáspolitikai változtatásokat bírálták. A kérdezők ezután négy tényállítást tettek és arra vártak választ, hogy miként nevezhető ezek fényében a magyar jogi szabályozás az európai értékekkel összhangban állónak: 1. Minden médiának regisztráltatnia kell magát, beleértve az olyan online médiát is, mint a fórumok és blogok, 2. Minden média köteles kiegyensúlyozottan beszámolni az országos és európai eseményekről, 3. A médiahatóság politikai ellenőrzés alatt áll a kinevezési eljárás révén, 4. Az RTL közvetlen érintettségét hangsúlyozták az új adójogszabály bevezetésénél. A liberálisok második kérdése szerint a magyar oktatáspolitika nagyon ellentmondásos, az általános iskolai oktatás túlzott centralizáltsága, a tankönyvek tartalmának ellenőrzése, az egyház fokozott oktatási szerepe jellemzi.

 Orbán Viktortól való elhatárolódást követelték

A magát “Szabadság és Közvetlen Demokrácia Európájá”-nak nevező frakció egyfelől azt tudakolta, hajlandó-e Navracsics hivatalosan és nyilvánosan kijelenteni, hogy a magyar médiareformnak és az igazságügyi rendszer reformjának az eredeti, általa sugallt változata ellentétben állt az EU alapjogi chartájával, és ennek kapcsán “kész-e hivatalosan és nyilvánosan elítélni azt, valamint hivatalosan elhatárolódni pártjának, a Fidesznek, a magyar kormánynak és Orbán Viktor miniszterelnöknek az álláspontjától”.
E frakció másik kérdése az oktatási infrastruktúra finanszírozásának a lehetőségeire vonatkozott a költségvetési megszorítások idején. Navracsicsnak vasárnap este 21 óráig kell elküldenie a válaszokat, Brüsszelben ezt követően hétfőn délután a teljes kulturális bizottság összeül. A meghallgatások szabályai szerint az úgynevezett koordinátoroknak, a képviselőcsoportok bizottsági vezetőinek 24 órán belül dönteniük kell arról, hogy támogatják-e a bizottság a kijelölt biztost. Ha nem tudnak dönteni, akár újra meg is hallgathatják a kijelölt biztost, és végül a bizottság szavazással is dönthet támogatásáról, tájákoztatott a magyarországi sajtó.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.