0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

Május 14-ig lehet beiratkozni a bukaresti belügyminisztérium égisze alá tartozó, rendőr-, csendőr-, határőr- és tűzoltóképzést nyújtó oktatási intézményekbe. Idén összesen 32 helyet tartanak fenn a roma és 20 helyet más nemzeti kisebbség számára, de a többségi helyekre is bárki felvételizhet.

A 2023-as esztendőhöz hasonlóan idén is összesen 2880 helyet hirdetett meg a bukaresti belügyminisztérium a posztliceális rendőr-, csendőr-, határőr- és tűzoltóképző iskoláiba.

A Prahova megyei Câmpinán működő Vasile Lascăr Rendőrképző Iskolában 1340 helyre lehet jelentkezni. A kolozsvári Septimiu Mureșan Rendőrképző Iskolában 300 helyre várják a fiatalokat. Erdélyből a Brassó és Kovászna megyei jelöltek a câmpinai tanintézetbe felvételizhetnek, a kolozsvári iskola ,,merítési hálója” jóval nagyobb: Fehér, Beszterce-Naszód, Kolozs, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Szeben és Szilágy megye tartozik a kincses város oktatási intézményének hatáskörébe. A korábbi évekhez hasonlóan idén is lehet a nemzeti kisebbségek számára fenntartott helyekre pályázni. A határőröket képző nagyváradi Avram Iancu határrendészeti iskola idénre meghirdetett 240 helyéből 2-2 helyet tartanak fenn a roma, illetve a más nemzetiségű jelentkezők részére. A Vâlcea megyei Drăgășaniban székelő Grigore Alexandru Ghica, valamint a Suceava megyei Fălticeni-i Petru Rareș Csendőrképző Iskolában 350-350 helyre pályázhatnak a jelentkezők, a nemzeti kisebbségeknek 3-3 hely jut. A Prahova megyei Boldești településen működő Pavel Zăgănescu iskolában 275 helyet hirdetett meg az országos katasztrófavédelem, ebből kettőt tartanak fenn romák számára, más nemzeti kisebbségnek külön helyet nem biztosítanak. A belügyminisztérium oktatási intézményeiben idén összesen 32 helyet tartanak fenn romák, és 20 helyet más nemzetiségű érettségizett diákok, elsősorban magyarok számára.

Nincs túljelentkezés a magyar helyekre

Beatrice Melincianu rendőrtiszt, a Câmpinán működő Vasile Lascăr Rendőrképző Iskola szóvivője a Krónika érdeklődésére elmondta, hogy a felvételi követelményekben nincs különbség a többség és a nemzeti kisebbség számára meghirdetett helyeknél. A nemzeti kisebbségek számára fenntartott helyekre a roma jelöltnek a Roma Párttól kell igazolást kérnie, míg magyar jelentkezők egy törvényesen bejegyzett magyar szervezettől kaphatnak ilyen bizonylatot. Kérdésünkre, hogy elegendő-e a kisebbségeknek fenntartott tíz hely, Beatrice Melincianu szerint a nemzetiségi helyekre nincs túljelentkezés. A szóvivő azt is elmondta, hogy a többség számára fenntartott évfolyamokon szintén vannak magyar nemzetiségű tanulók, akik nem akartak a kisebbségek számára fenntartott helyekre pályázni. A szóvivőtől megkérdeztük, hogy a végzős magyar rendőr magyarok lakta településre kerül-e kihelyezéskor. Beatrice Melincianu válaszában úgy fogalmazott, hogy a kihelyezés sorrendjét az elért tanulmányi eredmények döntik el”.

„A végzősök a média csökkenő sorrendjében választhatnak a meghirdetett helyek közül, arra viszont nincs garancia, hogy a magyar rendőr minden esetben magyarok lakta településre kerül. Nyilván közös érdek, hogy olyan településekre kerüljenek, ahol fontos lehet a nyelvtudásuk” – nyilatkozta portálunknak a rendőrségi szóvivő.

Valamennyi belügyis tanintézmény honlapján online történik a beiratkozás április 24. – május 14. között. A beiratkozási dossziét ezt követően a területileg illetékes megyei rendőr-főkapitányságok székhelyén kell leadni. A jelöltek pszichológiai és orvosi vizsgán esnek át, a felvételi erőnléti és írásbeli próbákból áll. A június 15-én megtartott írásbeli vizsgán a jelöltek román nyelvhelyességi és idegen nyelvismereti (angol vagy francia) kérdésekre kell válaszolniuk teszt formájában. Az írásbeli második részében a román belügyi szervek működését szabályozó törvények, illetve a polgári nevelés tantárgy ismeretét mérik. Az írásbeli vizsgára az iskolák székhelyén kerül sor, ezt megelőzően pedig a megyei rendőr-főkapitányságok által kijelölt helyen történik a pszichológia- és a sportvizsga. A jelentkezők a belügyminisztérium által fenntartott posztliceális oktatási intézmények közül egyetlen iskolába iratkozhatnak be.

A meghirdetett helyekre román állampolgárságú és romániai lakcímmel rendelkező fiatalokat várnak, akik büntetlen előéletűek és megfelelő egészségi állapotnak örvendenek. Aki sikerrel veszi az erőnléti próbát, az vehet részt a júniusi elméleti vizsgákon. Akik mindkét felvételi szűrön átjutnak, alapos orvosi ellenőrzésen esnek át, ez a harmadik kizáró jellegű megmérettetés.

Forrás: kronikaonline.ro

Foto: Krónika

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.