0 0
Read Time:5 Minute, 52 Second

Budapesten vita robbant ki a magyar hatóságok és a Soros György magyar származású, amerikai miliárdos által alapitott Közép-európai Egyetem hivatalosságai között. A vitát egy törvénytervezet váltotta ki, mely révén a magyar kormány szigoritani akarja a szabályokat, melyek értelmében Magyarországon működnek az Európai Unión kivüli egyetemek. A keydeményezést Orbán Viktor miniszterelnök támogatta.

Orbán Viktor kormányfő nemrég egy rádióinterjúban beszélt arról, hogy a Közép-európai Egyetem (CEU) sorsa az amerikai–magyar kormányközi tárgyalásokon múlik. Mint mondta, a törvénymódosítási javaslat szerint egy külföldi egyetem magyarországi működéséhez kormányközi megállapodást kell kötni.

A budapesti székhelyű Közép-európai Egyetem, amelyet Soros György aalapitot 1991-ben, a törvénytervezet visszavonását kérte, azt állitva, hogy diszkriminativ jellegű és ellehetetleniti az egyetem további működését a magyar fővárosban.

Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését – derült ki Mark Toner szóvivő  közleményéből.

“Az Egyesült Államokat aggasztja az a március 28-án Magyarország kormánya által kezdeményezett törvényhozási javaslat, amely új, célzott és terhes szabályozási előírásokat ró a külföldi egyetemekre. Ha elfogadják, a változások hátrányosan fogják érinteni a CEU-t, és ahhoz vezethetnek, hogy bezárják Budapesten” – írta a szóvivő.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak.

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy “kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét” – írta a közleményében Mark Toner szóvivő.

A CEU vezetői olyan jogszabály visszavonását követelik, ami még nem is került a parlament elé – mutatott rá a kormányszóvivő

A kormány egy egyetemet sem akar elüldözni, így a Közép Európai Egyetemet (CEU) sem – jelentette ki Kovács Zoltán az M1 aktuális csatorna csütörtöki műsorában.

A kormányszóvivő közölte, hogy csupán egy 28 intézményre vonatkozó vizsgálatról van szó, vagyis ha a törvényes működésre vonatkozó feltételeket a többiekhez hasonlóan biztosítani tudja a CEU, akkor az elüldözésre vonatkozó vád a hisztériakeltés része.

Másrészt 150 jeles európai és amerikai tudós- köztúk 14 Nobel-dijas -, valamint az Európai, az Amerikai és a Nemzetközi Közgazdasági Társaság elnöke – írta alá az intézményt támogató nyílt levelet.

Mint írják: az utóbbi napokban megdöbbentett minket az a beterjesztett törvényjavaslat, amely bezárással fenyegeti a Közép-európai Egyetemet. Bár a szabályok általános érvényűek, egyes rendelkezések kizárólag egyetlen intézményt érintenek az országban. Ezzel a fortéllyal senkit nem lehet becsapni – hangsúlyozzák, úgy folytatva: a CEU egy világklasszis intézet, amely jelentős mértékben járul hozzá ahhoz a tudományághoz, melyben mi magunk is dolgozunk. Ostobaság lenne a hivatkozott okok miatt bezáratni azt, ám itt több forog kockán, nagyobb a tét: különösen az egyetemes emberi szólásszabadsághoz és szabad lelkiismerethez fűződő jogról van szó. Ezek olyan értékek, amelyekért magyarok generációi harcoltak és adták életüket 1848-ban, 1956-ban és 1989-ben. Demokráciákban a hatalmat megszerző politikusoknak fel kell készülniük a kritika elviselésére, és szembe kell nézniük azzal a lehetőséggel, hogy végül elveszítik hatalmukat.

Megdöbbenésünk okait tudatni fogjuk megválasztott képviselőinkkel, kormányainkkal és a nyilvánossággal. Teljes mértékben szolidaritást vállalunk az egyetem rektorával, hallgatóival, alkalmazottaival és a Közép-európai egyetem tantestületével – írták a nyílt levélben.

Az “Oktatási Szabadságot” független csoport a “Most a CEU, de ki a következő? Kérdéssel szervezett vasárnap 17.00-tól 19:00-ig tüntetést.

Bár a felsőoktatási törvény tervezett módosítása közvetlenül 28 intézményt érint, a szervezők véleménye szerint az kifejezetten a Közép-európai Egyetemet fenyegeti.  A gyülekező 17.00-kor a Budapesti Corvinus Egyetem előtt volt, onnan vonulnak az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződött be.

A Közép-európai Egyetem (CEU) mellett demonstrált a Demokratikus Koalíció (DK) ifjúsági szervezete, az Ifjú Demokraták Egyesülete (IDE) szombaton az intézmény budapesti épülete előtt. Körmendi István, az ifjúsági szervezet elnöke a résztvevők előtt kijelentette: a kormány évek óta háborút visel a józan ész és a valóság ellen, most pedig a hatalomnak ellentmondani merő embereket képző iskolákat vette célba. Szerinte a kormánynak nem jó szakértőkre, orvosokra, mérnökökre, tudósokra, programozókra van szüksége, hanem csak jó szavazókra.

Miss Attila, az IDE alelnöke felidézte: néhány hónapja Vlagyimir Putyin orosz elnök bezáratott egy szentpétervári egyetemet,  mert azt Soros György is támogatta. Most ugyanerre “utasította magyar beosztottját és szinkronhangját”, Orbán Viktort – fogalmazott az ifjú politikus.

Purger Tibor, a New Jersey állambeli Rutgers Egyetem oktatója, az intézmény Integrált Informatikai Rendszerének igazgatója szerint azonban Washingtonnak nincs hatásköre ebben az ügyben. „Amikor az Egyesült Államokban valaki egyetemet akar alapítani, akkor nem a szövetségi kormányhoz fordul, hanem a tagállamok egyikének a kormányához. Jelen esetben New York állam az, amelyik a CEU-val kapcsolatosan bármit mondhat, ha akar. A szövetségi kormánynak semmi köze ahhoz, hogy a CEU hogyan működik” – mondta a Népszavának telefonon Purger.

Közben Magyarországon, a 444.hu információi szerint, úgy döntöttek, hogy vártnál korábban, már hétfőn a parlament elé kerül a nagy vitát kiváltó törvényjavaslat.

Az Egyesült Államokban kongresszusi tagokkal, a média képviselőivel, az amerikai magyar nagykövettel és különböző politikusokkal tervez egyeztetéseket a Közép-európai Egyetem (CEU) rektora. Michael Ignatieff péntek éjjel  az RTL II-n közölte: véleményük szerint a magyar kormány által benyújtott törvénymódosító javaslat súlyos problémák elé állítja az intézményt, és szeretné, hogy meghallják az ő álláspontjukat is. Arra a kérdésre, hogy Donald Trumppal is beszélni fog-e, azt mondta, szükségszerű, hogy ez megtörténjen, „meglátjuk, hogy majd ő akar-e velünk beszélni”.

Hozzátette: több amerikai szenátor is kifejezte a támogatását, és véleménye szerint az amerikai kongresszus is egyetért a CEU álláspontjával.  Orbán Viktor pénteki kijelentéseire reagálva Ignatieff azt mondta, a CEU soha nem csalt, ezek hamis és becsületsértő állítások. „Úgy érezzük, ez nem fair, és sérti a jó hírnevünket” – mondta, és kiemelte: szeretnének Budapesten maradni és a magyar intézményekkel közösen folytatni a munkát. „A nevünk Közép-európai Egyetem, nem Soros-egyetem. Én nem Soros Györgynek felelek, hanem az egyetemi kuratórium 21 tagjának” – szögezte le a rektor.

Arra a kérdésre válaszolva, hogy mi lesz a törvényjavaslat elfogadása esetén, Ignatieff elmondta: abban reménykednek, meg tudják győzni a képviselőket arról, hogy ez káros lenne Magyarország számára. „Szerintünk ez egy olyan lépés, amelyet a kormány meg fog bánni azért, mert nemzetközi következményei lesznek. Ez meg fogja rongálni a magyar–amerikai kapcsolatokat és a magyar–európai kapcsolatokat is” – jelentette ki.

Az Európai Bizottság egyelőre nem kommentálja a Soros György alapította egyetem elleni kormányzati fellépést, a testület szóvivője ugyanakkor Brüsszelben, újságírói kérdésre azt megerősítette, hogy a héten az Európai Bizottság ülésén is téma volt a magyar felsőoktatási törvény módosítása. „Ez egy törvénymódosítási javaslatról szól, és általános szabályként az Európai Bizottság nem kommentál javaslatokat. Azonban nagyon szorosan követjük az ügyet, és információkat gyűjtünk annak érdekében, hogy minden felvetett kérdést megfelelően ki tudjunk értékelni és meg tudjunk válaszolni” – közölte Nathalie Vandystadt EB-szóvivő.

Mindemellett Victor Ponta helyesnek tartja a külföldi egyetemek működési feltételeit szigorító magyar törvényjavaslatot – adta hírül a Hotnews.ro hírportálra, illetve az MTI-re hivatkozva a Mandiner. A volt román kormányfő bejelentette: jövő héten ő is a parlament elé terjeszt egy ugyanilyen javaslatot. Egyes romániai Magyar lapok szerint Ponta ezzel nekimehetne az erdélyi magyar egyetemeknek, hiszen két romániai egyetemet is (a Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetemet és a Partiumi Keresztény Egyetemet)  Magyarországról pénzelnek, és egyik esetében sem létezik kormányközi megállapodás az intézmény finanszirozasarol.

Összeállitotta: Balázs Magdolna

Forrás: magyarországi media

Foto: 24.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.