Az ország több városában turnézott az Osonó Szinházműhely

A sepsiszentgyörgyi Osonó Színházműhely novemberben több városban tartott kétnyelvű előadást az “Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen” cím alatt, a román kormány keretében működő Etnikumközi Kapcsolatok Hivatala támogatásával

A román és magyar fiatalok személyes történetein alapuló kétnyelvű produkciót nagyszebeni, galaci, tulcsai és bukaresti iskolák fiataljai tekinthették meg.

“Az előadás elutasítja, hogy meghatározható legyen. Nem dokumentumszínház, bár az előadás kiindulópontját az osonós és a csíkszeredai román fiatalok egyéni tapasztalatai képezik. Nem fórumszínház, bár a magyar és román fiatalok vallomásai megbolygatják a nézőket, arra ösztönözve őket, hogy vegyenek részt a játékban saját történéseikkel és rádöbbenéseikkel. Aki belép az előadás játékterébe, kitépi utána a tankönyvekből a románok és magyarok viszonyáról szóló, közhelyektől és előítéletektől hemzsegő lapokat. Ennek következtében az Ismeretlen barátok társasága című produkció azt a törekvést erősíti meg, hogy az etnikumok együttélésének problémáit nem megkerülni kell, hanem dokumentálni és megvitatni, a színházművészet és színházi kultúra játékos szellemében, tájékoztatott közleményében Fazakas Misi, a társulat vezetője, akit az Agerpres Hirügynökség idéz.

Az Osonó Színházműhely több mint két évtizede alakult, tevékenységét iskolai társulatként kezdte, de már néhány éve mint független szinházi társulatként működik, amely teret kíván adni a fiatalok kortárs színházi kísérleteinek.

A társulat három éve zajló interetnikai projektjének részét képezi az Ismeretlen barátok társasága avagy Piknik egy japán szőnyegen című előadás és annak turnéja.

2016-ban az Osonó Szinházműhelyt az Európai Parlament az Ifjúsági Nagy-Károly Díjjal tűntette ki.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: Mesagerul de Covasna

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.