0 0
Read Time:4 Minute, 33 Second


Területi autonómia törvénytervezete: RMDSZ-SZNT együttműködés?! Interjú Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács elnökével –
Viktor Ponta miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy november közepén a kormány felelősséget vállal a parlamentben a közigazgatási decentralizációra vonatkozó törvénytervezetért. A kormányfő egyben megjegyezte, hogy e törvénytervezetet megvitatják a politikai pártok parlamenti frakcióinak vezetőivel is. Lévén, hogy az RMDSZ már egyeztetett e jogszabálytervezetről, a szövetség politikai alelnökét a decentralizáció fontosságáról kérdeztük. Borbély László www.hirekhataroknelkul.blog.spot.comhirportálunknak elmondta, hogy a decentralizáció nagyon fontos lépés lesz. „Talán az utóbbi évek kormányzatának a legfontosabb közigazgatási döntése és ez mindenki számára jó, hiszen a döntéshozatalt közelebb hozza az állampolgárhoz azáltal, hogy leviszik a decentralizált intézményeknek az irányitását a megyékhez és municipiumokhoz. Ez azt jelenti, hogy ők fognak dönteni erről és egyértelmű, hogy nem kell Bukarestbe menni minden jóváhagyásért. Ez két szempontból jó: egyrészt – amint már mondtam -,  a szubszidiaritás, helyi autonómia szempontjából, mig másrészt, azért, mert nehezebb lesz majd ezek után bizonyos régiós elképzeléseket véghez vinni, mivel amikor a döntéshozatal már a megye vagy a város hatáskörében van, nehezebb már elvenni. Igy, ilyen szempontból támogatjuk ezt a kormánykezdeményezést”, mondotta Borbély László, majd igy folytatta: „Lehetett volna egy szélesebb körű decentralizáció is, mert mi más hivatalokat is decentralizálnánk, mint  például a tanügyet, a kataszterhivatalt és a levéltárakat , de egyelőre első lépésnek, szerintem, rendben van és főleg azért is, mert a finanszirozás terén aggodalmunk volt olyan értelemben, hogy a kormány nem fogja biztositani a decentralizált intézmények működéséhez szükséges anyagi hátteret, de a kormány képviselőivel, a miniszterelnök-helyettessel való beszélgetésen kiderült, hogy egyrészt elfogadtak néhány javaslatunkat és ilyen téren is biztositják most, 2014-ben a teljes finanszirozást. Ugyanakkor a jövő évben kialakitanak egy normarendszert, amelynek alapján az illető intézmények megkapják  a működésükhöz szükséges összegeket. Úgy gondolom, hogy ezt fel lehet vállalni és indokolt a felelősségvállalás is, hiszen másképp a decentralizációs folyamat nem indulna be 2014 január 1-től, mivel a költségvetésben meg kell jelenjennek ezeknek az összegeknek. Amennyiben javaslatainkat elfogadják, mi támogatjuk e törvénytervezetet”. Borbély László ugyanakkor megjegyezte, hogy e törvénytervezet végső változatát még nem küldték meg az RMDSZ-nek, de amennyiben javaslataikat beéptik e dokumentumban, határozottan támogatják a felelősségvállalással való elfogadását.
A Székelyek Nagy Menetelésére utalva, az RMDSZ politikai alelnökét a részvevők száma felöl kérdeztük, mivel a médiában ellentmondásos adatok jelentek meg ez irányban.
„A hivatalos, állitólag a rendőrség által közölt számadat,  a 15 ezer – nem felel meg a valóságnak”, mondotta, hozzáfűzve: „Ha a rendőrség egy kicsit komolyabb lett volna, akkor mondhatott volna esetleg 40-50 ezret, ezen vitatkozhattunk volna… Én ott voltam és valóba mintegy 100-120 ezer ember vett részt a megmozduláson, ami egyértelmű siker volt. Az emberek érezték a szolidaritást és eljöttek e megmozdulásra. Itt példaként megemliteném a vonatot, amely a csikiakat kellett volna szállitsa a felvonulásra. Az incidens után – felhivás alapján – mintegy háromnegyedóra alatt sikerült mindenkit onnan elszállitani, autókkal és kisbuszokkal. Az emberek nem maradtak a vasúti állomáson. Ez egyértelműen kimutatta a szolidaritást, kimutatta az akaratát a magyaroknak és  a székelyeknek, amit nem lehet egyszerűen leserepni az asztalról. Persze ez után tárgyalni kell, meg kell beszélni konkrétan a dolgokat, de ez egy sikeres megmozdulás volt”, hangsúlyozta az RMDSZ politikai alelnöke.
Ama kérdésünkre, hogy a román hatóságokat végül is sikerül-e meggyözni a magyarság akaratáról, autonómiatörekvéseiről, Borbély László rámutatott: „Egyértelmű, hogy egy ilyen tűntetés nyomán, egyik napról a másikra nem sikerül meggyőzni a román hatóságokat. De, egy figyelemfelkeltő tömeg megmozdulás volt; odafigyeltek nagyon sokan, hiszen máshol is tűntettek. Úgy tudom, hogy Budapesten is nagy tömeg gyűlt össze. Szerintem ez a lényege az ilyen jellegű megmozdulásoknak, azon kivül, hogy mi, az RMDSZ, azért vagyunk a Parlamentben, hogy tovább vigyük ezt az akciót”.
Másrészt, Borbély László az RFI francia közszolgálati rádió román nyelvű adásának nemrég elmondta, hogy az RMDSZ területi autonómiára vonatkozó törvénytervezetet dolgoz ki két hónapon  belül.
Visszatérve a Székelyek Nagy Mentelésére, e megmozdulást szervező Székely Nemzeti Tanács elnöke is nagy sikernek minősitette. A részvevők számával kacsolatos kérdésünkre,  Izsák Balázs elmondta, hogy összesen 150 ezren vettek részt és szerinte ilyen tömeglétszámú megmozdulás a rendszerváltás óta biztosan nem volt. “Meg merem kockáztatni, de azért még le kell ellenörizni, hogy nemcsak a rendszerváltás után, hanem a Trianoni békeszerződés megkötése után, amikor kisebbségi sorba kerültünk, valószinüleg azóta, 100 esztendeje nem volt az erdélyi magyarságnak ekkora tömegméretű megmozdulása”.
E megmozdulás utáni, következő lépésekről, a SZNT elnöke megjegyezte: “Mi elköltük, postáztuk a felvonuláson elfogadott kiáltványt Románia kormányának, amelyhez mellékeltünk egy levelet is, s ebben  megerősitettük, hogy párbeszédet szeretnék, hogy várjuk azt, hogy Bukarestben megismertethessük a székelység javaslatait, elképzeléseit Székelyföld jövőjéről. Úgy gondolom, hogy az a természetes, hogy egy esélyt adjunk egy ilyen megmozdulás után a párbeszédnek”.
Ama kérdésünkre, a SZNT vezetősége közreműködik-e az autonómiára vonatkozó ama törvénytervezet kidolgozásában, amelyet az RMDSZ készit, Izsák Balázs megjegyezte: “Kaptunk ilyen felkérést, hogy együtt működjünk, hiszen nyilvánvaló, hogy a SZNT által kidolgozott törvénytervezet, aSzékelyföld Autonómia Statútuma az nemcsak az európai tapasztalatokat veszi figyelembe, nemcsak azokra épit, hanem a román törvényeket, a jogi keretet is, hiszen Románia egyik sarkallatos törvénye lenne. De, másrészt is fontos a Székelyföld Autonómia Statútuma, amit az SZNT elfogadott,  mert ott van mögötte a székely emberek népszavazáson kifejezett akarata”.
Tekintettel arra, hogy e röved interjút az SZNT elnökének budapesti látogatása előtt készitettük, megkérdeztük úticéljáról is. Mint elmondta, találkozni fog a Székelyföldért Társaság és a Civil Összefogás Forum vezetőségével, hogy kiértékeljék a Székelyek Nagy Menetelésével egyidőben tartott budapesti rendezvény lezajlását. “Ez az elsődleges célja budapesti látogatásomnak”, mondotta, hozzáfűzve: “A Székelyföldért Társaságot azért hoztuk létre, hogy az anyaországban is legyen egy olyan civilszervezet, amely a székely törekvéseket megtudja jeleniteni, a székely autonómiatörekvéseket képviselni”. 
Az interjút készitette: Balázs Magdolna
Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.