0 0
Read Time:1 Minute, 3 Second

Történt 1611. január 26-án: Báthory Gábor elfoglalja Târgovişte-t, és felveszi „Erdély és Havasalföld fejedelme” címet. A Porta nem ismeri el mind fejedelem és ismét Radu Mihneát nevezi ki. Báthory Gábor 1611. március 16-án visszavonul Havasalföldről.

Báthory Gábor (Nagyvárad, 1589. augusztus 15. – Nagyvárad, 1613. október 27.) erdélyi fejedelem volt 1608-1613 között, a Báthory-család utolsó uralkodója az Erdélyi Fejedelemség trónján. Az az egykori lengyel király, Báthory István unokáját, 19 évesen, Rákóczy Zsigmond 1608. március 5-i lemondását követően, kiáltották ki fejedelemnek. Báthory Gábort a korabeli emberek nagyra értékelték kellemes megjelenése és nagylelkű természeténél fogva, de kezdeti jó hírnevét hamarosan beárnyékolta erkölcstelen magánélete és erőszakos kormányzása. Azt tervezte, hogy Moldovát és Havasalföldet saját uralma alá vonja. 1613-ban a szomszédos román országok uralkodói összefogtak, hogy eltávolítsák Erdély vezetéséből. A törökök már készültek utódjának kinevezésére Bethlen Gábor személyében, aki török segítségével jutott az erdélyi fejedelmi székbe 1613-ban.  A barna bőre miatt „Cigánynak” is nevezett Bethlen Gábor a mai Hunyad megyei Marosillyéről származott magyar nemes volt.

Ugyanebben az évben a török ​​hadsereg bevonult Erdélybe, a moldvai és havasalföldi hadseregekkel együtt, biztosítva ezzel Bethlen Gábor fejedelemmé választását (október 23-án). Báthory Gábor ezen események során Nagyváradra menekült, ahol 1613. október 27-én saját katonái meggyilkolták.

Forrás: unitischimbam.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: Háromszék

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.