Beszélgetés Becze Istvánnal, az RMDSZ Csiki Területi Szervezetének ügyvezető elnökével

A Hargita megyei Csikkarcfalván épitett Szekelyföldi Jégkorong Akadémia orvosi es metodikai központjának az alapkövét még 2017 őszén letették és a központ a tervezett 300 napon belül el is készült, azaz 2018 november végére. Az ünnepélyes átadásra ez év január 18-án került sor.

Megkérdeztük Becze Istvánt, az RMDSZ Csiki Területi Szervezetének ügyvezető elnökét, hogy mit jelent egy ilyen beruházás Hargita megye szempontjából?

„A megye, illetve Székelyföld szempontjából a Székelyföldi Jégkorong Akadémia nagyon fontos beruházás és úgy gondolom, hogy nagy lehetőséget nyújt a tehetséges gyerekeknek, fiataloknak, mivel itt szakszerűen feltudnak készülni és bárhol megtudják állni helyüket. Olyan korszerű feltételeket biztosit a professzionális képzésre, amelyekkel a fiatalok még Nyugaton sem találkoznak. A most átadott orvosi és metodikai központot a  térségben élő emberek egészségi ellátását is tudja biztositani, hiszen Felcsikon több mint 20 ezer ember él. Igy a közösségnek is egy oriási lehetőség. A létesitmény hozzájárul Székelyföld megerősitéséhez, reményt ad arra, hogy van értelme itthon maradni, családot alapitani”, mondotta Becze István.

Az RMDSZ ügyvezető elnökét Ferenc pápa csiksomlyói látogatásáról is kérdeztük, pontosabban arról, hogy hogyan készül a helyi önkormányzat a Szentatya fogadására:

„Minden programot és erőforrást erre a nagyon fontos eseményre próbálunk összpontositani. Nagyon olyan sok fontos feladat van, amelyekben a helyi önkormányzatoknak, a megyei önkormányzatnak is részt kell vállalnia. Egyrészt hatalamas tömegről lesz szó és itt felmerül, például, az elszállásolás és a parkolás kérdése. Ugyanakkor nagy számú újságiró is részt vesza, akiknek megfelelő feltételeket kell bzitositanunk, hogy tudjanak dolgozni és hirét vinni ennek a fontos, történelmi jellegű eseménynek”, hagnsúlyozta az ügyvezető elnök.

Azzal kapcsolatos kérdésünkre, hogy milyen összeget különitett el a pápalátogatásra Hargita Megye Tanácsa, Becze István elmondta:

„Hargita Megye Tanácsa a pápalátogatás megszervezésére, illetve a zarándokok és turisták fogadására, elszállásolására egy millió lejt tervez kiutalni. A látogatás megszervezéséről már több intézménnyel, különböző társulásokkal sor került egyeztetésre, és hamarosan összefog állni a pápalátogatást szervező bizottság”.

Ferenc pápa csiksomlyói látogatásával párhúzamosan más eseményre is sor kerül, például a Hargitai Megyenapokra. Megkérdeztük Becze Istvánt, hogy milyen  tömegre számitanak?

„A Hargitai Megyenapokra több kulturális eseménnyel készülünk. A pápalátogatás miatt egy hetes lesz a csiksomlyói búcsú, ami nagy lehetőséget kinál a helyi termelőknek is, akik tudják értékesiteni termékeiket, ami üzenet jellegű közösségünkről. Szerintem egy millió ember jön ide. Az elszállásolás szempontjából az kértük nemcsak Hargita megye, de Maros és Kovászna megye lakóitól is, hogy segitsenek a vendégek családoknál, iskolákban, sportcsarnokokban történő elszállásolában, ha pedig szép idő lesz, akkor sátorokban is lehet szállást biztositani számukra”.

Mivel idén a csíksomlyói pünkösd fogadalmi búcsú június 8-án, szombaton lesz, egy héttel a pápalátogatás után, ezért Jakubinyi György gyulafehérvári érsek a csíksomlyói pápalátogatás napját  is fogadalmi búcsúnak nyilvánította, hogy a pápalátogatás zarándokai is eleget tehessenek az ősök fogadalmának – áll a gyulafehérvári érsek pápalátogatással kapcsolatosan 21-én kiadott körlevelében.

A tervek szerint június elsején helyi idő szerint 11 órakor helikopterrel érkezik a pápa Csíksomlyóra, ahol az úgynevezett pápamobilon körbejár, hogy minél több hívőhöz minél közelebb kerüljön. A tervek szerint 11 óra 45 perckor kezdődne a latin nyelvű ünnepi szentmise, és annak keretében a pápának a beszéde, amelyet magyar nyelvre fordítanak. Az eseményre egy szabadtéri oltárt készítenek, mert a meglévő nem felel meg. A szentmise után Ferenc pápa szűk körű, rövid ebéden vesz részt, és 15 órakor továbbindul Jászvásárba.

Készitette: Balázs Magdolna

Foto:Hargita Népe

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.