0 0
Read Time:4 Minute, 39 Second

Az Európai Néppárt (EPP) Nőszervezetének dublini tisztújító kongresszusán a tagszervezetek Biró Rozáliát, az RMDSZ parlamenti képviselőjét választották meg az EPP Nőszervezete új elnökének.

Portálunk kérdésére, hogy milyen érzéssel veszi át új tisztségét és melyek azok a témák, amelyekre összpontosít a jövőben, Biró Rozália elmondta:

Megválasztásom, pontosabban az, hogy titkos szavazással, egyhangúan  választottak meg, arról tanuskodik, hogy elismerték azt a hét éves alelnöki tevékenységemet, amelyet az utóbbi időben ebben a testületben kifejtettem.  Tehát, alapozhatok erre a bízalomra, amelyet megelőlegeztek nekem. Azt mondhatom, hogy kihívás számomra, hiszen 53 tagszervezetet számlál az Európai Néppárt Nőszervezete,  itt vannak Európai Uniós tagállamok néppárti nőszervezetei és Unión kivüli államok néppárti nőszervezetei is, és ily módon úgy gondolom, hogy egy hihehetelen lehetőséget jelent, hiszen  állandó párbeszédet építhetünk uniós tagállam és nem uniós állam között. Ugyanakkor azt hiszem, hogy lehetőség van arra, hogy a figyelmet nagyobb mértékben irányítsuk a közép- és kelet-európai országok közösségeinek a priorításaira. Véleményem szerint a fő feladatok között szerepel – kiindulva a jelenlegi geopolitikai helyzetből is – a testület tevékenységének átformálása, amelynek legfőbb feladata eddig az volt, hogy az Európai Néppárt szerves részeként állást foglalt, a nők szemszögéből megvizsgált egy-egy kérdést és ebben véleményt mondott, összehangolva a tagszervezetek véleményét, valamint a közősségépítés. A közösségépítésen belül  mindenképpen a családra és, természetesen, azokra a problémákra kell összpontosítanunk, amelyekkel küszködünk itt, Közép-Európában, Kelet-Európában, de akár Nyugat-Európában is, és ha mondhatnék néhány példát, akkor elsősorban azt mondanám, hogy az egyik alapvető gond az iskola elhagyása, amely magas százalékot mutat, különösen itt, Romániában, de sajnos emelkedőben van a családon belüli erőszak jelensége is. Tehát, erre is fokozott figyelmet kell fordítani, de e jelenség megelőzésére is, az áldozatok számára megfelelő támogatások biztosítására, az erőszakot elkövetők bűntetésére és átnevelésre is. És végül, de nem utolsó sorban, célkitűzésünk az, hogy a nők döntéshozatali testületekban való részvételi arányát növeljük, hiszen Közép- és Kelet-Európában ez eléggé elkeserítő arányokat mutat jelen pillanatban.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen lépéseket lehet tenni az Európai Néppárt szintjén az Európai Unió és Európa népeit érintő kérdésekben, kihívásokban, mint amilyen az élelmiszerválság, az energiaválság, az infláció és az új gazdasági válságok, az EPP Nőszervezetének új elnöke kijelentette:

Először is értelmeznünk kell azt, hogy mi egy Nőszervezetnek, mint politikai párt részének a feladata. Nekünk, Kárpát-medencében élő nemzeti kisebbségnek kiemelten fontos az, hogy nőszervezeteink a közösségerősítő, közösségépítő szerepüket tekintsék a legfontosabbnak és a család  társadalmi szerepét és közösséget megtartó erejét növeljék a munkájukkal. Mindig arra támaszkodtunk, hogy az RMDSZ Nőszervezetén belül a megyei vagy helyi nőszervezeteink  tevékenységükkel választ adjanak a helyi szükségletekre, mert ha a magyarság szorványban van, akkor a szükségletek egy csoportjával találjuk szembe magunkat, ha tömb magyarságról beszélünk akkor egy kicsit mások  ezek a szükségletek és ott ahol vegyes, szintén másabbak. Úgy gondolom, hogy Európa-szerte kiemelten fontosságot kell tulajdonítani ennek a tevékenységnek. Visszatérve   kérdésére, az ilyen nagy horderejű kérdések, amelyekkel most Európa-szerte fogalalkoznak és éppen az élelmiszerválságról is beszélnek, a hívatalos álláspontot pártcsaládunk, a Néppárt fogja képviselni. A nőszervezetek dolga mindenképpen az, hogy a heyi szükségleteket ismerve, azoknak hangot adjanak, először is a politikai alakulaton belül, és ezt követően az Európai Néppárt Nőszervezetében is.  Ezeket a tapasztalokat összegezve fogunk álláspontra helyezkedni és fogjuk megállapítani, hogy melyek azok a szükséges lépések, amelyeket Nőszervezetünk fel tud vállalni, szerves részeként a politikai alakulatoknak.

Kérdésünkre, hogy véleménye szerint hogyan sikerül leküzdeni európai szinten Magyarország individualizált arculata miatt az utóbbi időben kialakult kihívásokat, Biró Rozália leszögezte:

Úgy gondolom, hogy túlzott ez a megállapítás, hogy Magyarország elkülönült és egyedülálló. Kezdetben Magyarország nagyon sok kezdeményzését elítélték pedig azt láttam, hogy nem egy tagállam, anélkül, hogy kiállt volna és azt mondta volna, hogy tévedtem és most változtatok, például a migránspolitikában vagy az adózásokon, mégis követte a példáját. Azt hiszem, hogy az  Európai Néppárt Nőszervezetében mindenképpen párbészedet kell biztosítsunk minden pérbeszédet folytatni akarók között. Nagyon remélem, hogy ebben a párpeszédben a néppárti családhoz tartozó magyarorsági politikusnők, nőtagozatok, vagy nőképviseletek is szerepet vállalnak majd. Hiszen amikor 2017-ben, amikor kezdeményezésemre a Kárpát-medencei magyar néppárti politikai alakulatok nőszervezetei Nagyváradon találkoztak és együttműködési megállapodást írtak alá és ezt követően még kétszer egymástkövetően találkoztunk – a világjárvány két éve bizony ezt a tevékenységet is sarokba szorította -, volt akarat a nőszervezetek, a nőképviselők, nőtagozatok részéről arra, hogy  Kárpát-medencei magyarságba gondolkodva, együtt fogalmazzuk meg priorításainkat és annak mentén tevékenykedjünk valamennyien. Úgy gondolom, hogy ezt tovább kell folytatni,  a Kárpát-medencén belül kell állandó párbeszédet folytatni. Meggyőződésem az, hogy a tárgyalóasztalnál mindenkinek a véleményére szükség van és mindenkire szükség van ahhoz, hogy ezeket a nagy problémákat, amellyekkel most küszködünk és küszködni fogunk – ez a gazdasági válság, amelyről nem is tudom azt mondani, hogy az ajtónknál toporog, hanem azt mondom, hogy benne vagyunk -, összefogva tudjuk leküzdeni.

Ami a FIDESZ és KDNP Európai Néppárt Nőszervezeti tagságát illeti, Biró Rozália leszögezte:

A FIDESZ hangja most hiányzik a Néppártból, más lehetőséget kell találjunk a párbeszéd biztosítására. Másrészt, a KDNP Nőtagozata nemrég alakult meg, Juhász Hajnalka országgyűlési képviselőasszony vezetésével. Ő volt az, aki  egy évvel ezelőtt a kárpátmedencei magyar keresztény politikusnők fórumát megszervezte.  Ez a kezdeményezés is a Kárpát-medence magyar nemzetben való gondolkodást bizonyítja és úgy gondolom, hogy sikerül a jövőben párbeszédet kialakítani.

… valószinüleg ez is a priorítások között szerepel…

Meggyőződésem, hogy egy tisztség azokért a lehetőségekért fontos, amelyeket eltudunk vele indítani vagy amit építeni tudunk, és ilyen értelemben természetesen szívűgyem a Kárpát-medencei magyar közösség is, és nyilván, hogy priorításként fogom kezelni azt a párbeszédet, amelyet a Kárpát-medencei nőképviseletekkel folytatni vagy kiépíteni tudunk.

Biró Rozália 2015 óta alelnöki tisztséget töltött be az Európai Néppárt Nőszervezetében és most Doris Packet váltja az elnöki pozícióban, aki közel 21 évig volt az EPP Nőszervezet elnöke.

Az interjút készítette: Balázs Magdolna

Foto: nok.rmdsz.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.