0 0
Read Time:1 Minute, 45 Second
Biro-Zsolt
Forrás:www.maszol.ro

A Magyar Polgári Párt elnökét a Kovászna megyei magyar szolidaritás létrejöttéről kérdeztük. Ime, hogyan vélekedett Biró Zsolt:

„Az RMDSZ-el megkötött megállapodáshoz, örömünkre, később csatlakozott a harmadik magyar párt is. A Magyar Polgári Párt és az RMDSZ között már létezik egy országos szintű együttmuködési megállapodás, amit a 2012-es parlamenti választások előtt kötöttünk meg. E megállapodás bizonyos pontjai kimondottan a választásokkal kapcsolatosak, más pontok a  megyei kérdésekre terjednek ki. Kovászna Megye Tanácsában született egy konkrét megállapodás, ami a két párt frakciója közötti együttműködést szabályozza. E megállapodás világosan előirányozza a gazdasági, a megye fejlesztését érintő, illetve a nemzetpolitikai kérdésekben való egyeztetést és együttműködést. Amennyiben lehetséges, a közösség érdekeit szemelőtt tartva, mi komolyan vesszük azt, amit a 2012-es választási kampányunk során megfogalmaztunk. A Magyar Polgári Párt az emeberek pártja, mi nem a közösség ellen, hanem a közösségért politizálunk. Nem vagyunk hivei a kamikázi politikának, mi épiteni, nem rombolni szeretnénk, és – ismétlem – a magyar közösség érdekeit szemelőtt tartva fejtjük ki politikai tevékenységünket.

Arra a kérdésünkre, hogy mi a véleménye a nemrég megalakult új pártól, a Demokratikus Erdélyért Pártról, elmondta, hogy a Magyar Polgári Párt üdvözli, hogy a magyar közösség szintjén is érvényesülhet ez a pluralizmus. ”Véleményem szerint inkább az önkormányzati választásokon kell teret biztositani e versenynek. Az európai országokban már gyakorlat, hogy különböző egyesületek, szervezetek, helyi érdekeltségű civil szervezetek az önkormányzati választásokon képviselőket küldenek a helyi testületbe, megpróbálnak bele szólni, megpróbálják alakitani a helyi közösség életét, úgyhogy nem feltétlenül politikai pártokra van szükség. Valószinű, hogy  Romániában a következő időszakban több ilyen regionális párt fog létrejönni. A Demokratikus Erdélyért Párt programját sajtótájékoztatón jelentették be, de e program több pontja már megtalálható a már bejegyzett, erdélyi magyar pártok programjában. Az új párt autonomista, jobb-közép pártként határozza meg magát. Ezek mind olyan kérdések, amelyek a Magyar Polgári Párt programjában megtalálhatók, például a regionális átszervezéssel kapcsolatos elképzelés. A regionalis pártokat a Magyar Polgári Párt partnerként tudja kezelni, de sokkal jobb lenne, ha ez a kezdeményezés a román honfitársak részéről jönne”, mondotta Biró Zsolt, a Magyar Polgári Párt elnöke.

 Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.