0 0
Read Time:2 Minute, 6 Second

Szeptember 4-e és 6-a között Bukarestben sor került a Román Fejlődés Iskolája 10-ik rendezvényére, amelyen Borbély László, a román Miniszterelnöki Kabinetiroda államtanácsosa, a Kormány Főtitkársága keretében létrehozott Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály koordinátora meghívott előadóként vett részt. A rendezvényt a fenntartható fejlődést támogató civilszerveztek szövetsége (FOND) szervezte, a román Külügyminisztérium finanszírozásával, az Együttműködés a Fejlődésért Románia Programja keretében (RoAid) és az ENSZ Fejlesztési Programja – Európai és Közép-ázsiai Regionális Hivatala partnerségében, tudtuk meg a román kormány szerdai sajtóközleményéből.

Az ,,Advancing the Sustainable Development Goals (SDGs): Are we on the right track?’’elnevezés alatt szervezett idei értekezleten megvitatták a 2030-ig tervezett fenntartható fejlődési keretrendszer – Agenda 2030 – gyakorlatba ültetését nemzeti és nemzetközi szinten, valamint Románia hozzájárulását a fenntartható fejlődési együttműködéshez, szemelőtt tartva e témakör  fontosságának tudatosítását és az erről szóló tajákoztatást, illetve a jó gyakorlatok és tapasztalatcsere programok szervezését.

A „From Commitments to Action: Romania’s engagement in implementing the SDGs” plenáris ülésszak meghívott előadójaként, Borbély László államtanácsos azokról a sajátos eljárásokról, módszerekről beszélt,  melyek révén Románia hatékonyan felveheti a küzdelmet a globális kihivásokkal szemben. Az államtanácsos külön kiemelte a Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály szerepét a tartós fejlesztési intézkedések alkalmazásában. A főosztály koordinátora minőségében, Borbély László néhány ajánlatot is tett az intézményközi együttműködés javítására, valamint a Románia által nemzetközi szinten vállalt kötelezettségek teljesítése érdekében. “Véleményem szerint, Romániának a <critical mass>-nak nevezett, politikusok,  civilszervezetek és érintett személyek alkotta  csoportra van szüksége annak érdekében, hogy létrehozza a fenntartható fejlesztést támogató mozgalmat. De, ez irányban első lépésként meg kell teremtenie az említett entitások összekapcsolását. Létezik egy minisztériumközi bizottság, de ennél többre van szükségünk a fenntartható fejlesztés fogalmanának gyakorlati alkalmazására és kiterjersztésére. Ugyanakkor szükségünk van valamennyi közeg erős támogatására: az állampolgárokra, vállalatokra, intézményekre, a hatóságokra, hiszen meggyőződésünk, hogy együtt eredményeket tudunk elérni a fenntartható fejlesztés terén”, hangsúlyozta az államtanácsos.

Borbély László beszámolt arról is, hogy ez év májusában alakult meg a Kormány Főtitkársága keretében a Fenntartható Fejlődési Célokat Összehangoló Főosztály.  A főosztály rövid távú priorításaként a 2008-ban kidolgozott Fenntartható Fejlődési Stratégia áttekintését, illetve e fogalom értékét növelő számos esemény megszervezését határozta meg. A főosztály bemutatására októberben, konferencia keretében kerül sor, amelyre meghívják a fenntartható fejlesztés terén érintett és érdekelt fontosabb szereplőket.

Megjegzyendő, hogy a Román Fejlesztési Iskola” olyan nyított reflekciós térként elképzelt rendezvény, amely a fejlődés európai és globális kérdéskörét és tendenciáit vizsgálja, sújt helyezve a párbeszédre, képzésre, a tájékoztatásra és a jó gyakorlatok cseréjére. Ugyanakkor hozzájárul ahhoz, hogy a nemzeti és nemzetközi szinten elkötelezett aktiv szereplők a fenntartható fejlődés terén mutatkozó problémákat együttesen közelitsék meg.

Forrás: Sajtóközlemény

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.