0 0
Read Time:4 Minute, 30 Second

Hargita Megye Tanácsának elnöke, Borboly Csaba múlt héten, csütörtökön, bejelentette, hogy Dormánfalva (Dărmăneşti) városháza végrehajtotta a Bákói Ítélőtábla jogerős ítéletét és eltávolította az úzvölgyi haditemetőben a román hősök emlékére állított betonkereszteket, valamint az ugyancsak itt állított emlékművet.

„Szeretnék egy fontos bejelentést tenni. Ma Brüsszelben vagyok, és kollégáimtól megtudtam, hogy a dormánfalvi városháza ma délelőtt végrehajtotta a Bákói Fellebbviteli Bíróság visszavonhatatlan és jogerős ítéletét a Csíkszentmárton község területén törvénytelenül végzett munkálatokra vonatkozóan”, nyílatkozta Borboly Csaba a Facebook-oldalon közzétett bejegyzésében.

Mint megjegyezte, a terület a község tulajdona, amit több bíróság is megerősített és a hatályos jogszabályok szerint más közigazgatási-területi egység nem végezhet ott semmilyen munkálatot.

„Úgy gondolom, hogy ha jogállamban élünk, akkor minden bírósági döntést végre kell hajtani”, mondta Borboly, hozzáfűzve: minden hős, aki ott vesztette életét, megérdemli a megfelelő tiszteletet, és  többé nem kellene Úzvölgyét kihasználni politikailag, de még a  szélsőségeseknek sem.

“Az elmúlt négy évben sok cirkusz, sok probléma volt, Úzvölgyét sokszor kihasználták politikailag is, de még a szélsőségesek is. és ‚állj’-t kell mondanunk. Mert úgy gondolom, hogy a mártírok, akik ott életüket vesztették,  függetlenül attól, hogy milyen zászló alatt harcoltak, megérdemlik a tiszteletet, megérdemlik a békét és megérdemelnek minden lehetséges tiszteletadást. Jelen pillanatban ez nem lehetséges, mert mindkét oldalon történnek nemkívánatos események”, mutatott rá Borboly Csaba, aki kitért Hargita Megye Tanácsának arra lépéseire is,  amelyeket Csíkszentmárton, Dormánfalva és Bákó Megye Tanácsa közötti dialógus kialakításáért tett, beleértve a Hőskultusz Nemzeti Hivatalával és a Honvédelmi Minisztériummal folytatott megbeszéléseket is. A cél az, hogy minden hősi halált halt katonának, függetlenül attól, hogy milyen zászló alatt harcolt, legyen egy helye, ahol megfelelően megemlékezhetnek róla.

“Célunk, hogy az Úzvölgyében elhunyt hősök mindegyike előtt, függetlenül attól, hogy milyen zászló alatt harcolt, kifejezzhessük tiszteletünket, biztosítsunk számukra egy helyet, ahol virágkoszorút helyezhetünk el és meggyújthatunk egy gyergyát, istentiszteletet tarthatunk, vallástól függetlenül – legyen az ortodox, katólikus, református vagy unitárius istentisztelet. Ezért ezekben a hónapokban megpróbáltunk kompromisszumra jutni, és éppen tegnap volt az utolsó megbeszélésünk Csíkszentmárton község egyik képviselőjével és a Nemzetvédelmi Minisztériumnál, és egy olyan megoldást javasolunk, amellyel még Csíkszentmárton önkormányzata is egyetért, pontosabban azzal, hogy legyen egy hely, ahol kinyilvánithatjuk hódolatunkat minden ott elesett hős előtt. Nem számit, hogy ott kettő, öt, ötszáz, ötezer hős van eltemetve, de ha még egy is, megérdemli, hogy kifejezésre jutassuk tiszteletünket iránta”, hangsúlyozta Borboly Csaba.

Ugyanakkor nyugalomra szólitott,  megjegyezve, hogy hisz a jószomszédság közös történelmében és reméli, hogy Bákó megye közreműködésével Úzvölgyét fenntartható módon fejleszthetik majd mindkét megye lakóinak javára.

Mint ismert, a Bákó Megyei Törvényszék 2022-ben kihirdetett határozatával megsemmisítette Dormánfalva városháza által kiadott engedélyt, melynek nyomán egy román emlékművet és több mint 50 betonkeresztet állítottak fel az állítólagosan az úzvölgyi haditemetőben nyugvó román katonák emlékére,  és elrendelte a betonkeresztek eltávolitását, mely határozat jogerős maradt, mivel a Bákói Fellebbviteli Bíróság február 10-én elutasította a fellebbezést.

A csikszentmártoni önkormányzat az elmúlt években bekerítette a területet, és több száz keresztet helyezett el a környéken dúlt harcokban elesett magyar katonák emlékére.

Az úzvölgyi temető 2019-ben került a nyílvánosság figyelmébe, amikor a Bákó megyei Dormánfalva hatóságai több keresztet állítottak itt az első és a második világháborúban elesett román katonák emlékére, valamint egy emlékművet azon hősök emlékére, akik ugyancsak itt áldozták életüket,  nemzetiségtől függetlenül, de a csikszentmártoni hatóságok és az RMDSZ vezetői az eljárást jogellenesnek minősitették, azzal indokolva, hogy a temető a Hargita megyei község közterülete, és a betonkereszteket magyar katonák lehetséges, feltáratlan sírjainak helyére helyezték el.

A magyar vezetők azt is állították, hogy a román katonákat nem ott, hanem más helyen temették el, és megérdemlik, hogy ott tiszteljék meg őket, ahol örök álmukat alusszák.

Abban az időben a környéken több incidens is történt: a román hősök emlékére elhelyezett betonkereszteket és emlékművet fekete műanyag zacskókkal borították be, és több román aktivista azt állította, hogy magyar szélsőségesek támadták meg őket. A feszültség 2019. június 6-án tetőződött, amikor több román szervezet tagjai, valamint Bákó megyéből és az ország más területeiről nagy számban érkeztek az emberek a temetőbe, hogy egy megemlékező eseményen vegyenek részt a Hősök Napja alkalomból, amikor a hargitai és kovásznai magyar közösség több tagja, politikus vezetőikkel együtt, élőláncot alkotott a temető bejáratánál.

Mivel a románokat nem engedték be a temetőbe, egyesek betörték a lakattal zárt kaput. Ősszetűzésekre is sor került a csendőrökkel,  újságírókkal, de a magyar közösség néhány tagjával is,  s miután a magyarok visszavonultak, a megemlékezés folytatódott a temetőben.

Az incidenseket követően Viorica Dăncilă akkori miniszterelnök bejelentette, hogy az úzvölgyi temető gondozását átveszi a Honvédelmi Minisztérium, mely jvaslatot a magyar vezetők elutasították. Románia és Magyarország szakértői több alkalommal is találkoztak, hogy megoldást találjanak a problémára és mindkét fél hangsúlyozta a kétoldalú párbeszéd fontosságát.

2019 óta minden évben a Hősök Napján vagy a Hadsereg napja alkalmából az országban működő román egyesületek képviselői rendezvényeket szerveznek az úzvölgyi  román hősök emlékére.  A magyar közösség képviselői is szerveznek, más alkalmakkor, rendezvényeket magyar katonák tiszteletére.

Megjegyzendő, hogy Hargita és  Bákó megye képviselői, Hargita megye prefektusa, Bákó megye prefektusa, Hargita Megye Tanácsának elnöke, Csíkszentmárton és Dormámfalva polgármesterei, a Honvédelmi Minisztérium képviselőivel együtt június 30-án, pénteken, találkoztak, azzal a céllal, hogy párbeszéd alakuljon ki a civilizált megnyilvánulások biztosításáért felelős intézmények között az elesett hősökre való megemlékezés helyén. A résztvevők a törvények betartására szólítottak fel, és minden olyan rendezvény elkerülését szorgalmazták, amely befolyásolhatja a hősök kellő tiszteletét, nemzeti hovatartozástól függetlenül”, áll a keddi közleményben, amely megjegyzi: A hatóságok abban állapodtak meg, hogy az Úzvölgyében harcolt valamennyi nemzetnek külön területet biztositanak, ahol a jövőben megemlékesző ceremóniákat tarthatnak.

Forrás: agerpres.ro

Fordítota: Balázs Magdolna

Foto: Kronika.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.