0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

borbelyInterjú Borbely Laszlóval, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnökével

A június 23-i referendumon a brit  lakósság Nagy-Britannia Európai Unióból való kilépése mellett döntött.

A népszavazás után kialakult helyzetről Borbély Laszlót, a képviselőház külpolitikai bizottságának elnökét kérdeztük:

 „Meglepetés volt szerintem nagyon sok ember számára, főleg azért, mert abban biztunk, hogy a nagy-britanniai állampolgárok tudják, hogy mit jelent ez. Kiderült utána, hogy nem nagyon tudták, hiszen teljesen minimális információk és olyan adatok alapján szavaztak, amelyekben félre is vezették őket egyes politikusok, belpolitikai célokat tűzve ki maguk elé és nem számolva a követezményekkel. Nagy-Britannia EU-ból való kilépésének még nem látjuk a következményeit, hiszen ez egy hosszú folyamat. Nagy-Britannia az egyik legerősebb gazdasággal rendelkező uniós tagállam. Ami Romániát illeti, még nem látjuk, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó munkásoknak mi lesz a sorsa, hiszen az egyik fő kampánytéma, az volt: ne hagyják, hogy a külföldről bejövő munkások elvegyék a munkahelyeiket a brit állampolgároknak. A másik pedig az, hogy még nem látjuk, hogy milyen megszoritásokat fognak kezdeményezni. Természetesen az EU meg fog gyengülni. Valószinű, hogy Nagy-Britanniának egy Norvégiához vagy Svájchoz hasonló státusa lesz az EU-val szemben”.

A brit állampolgárok jelenleg aláirásgyűjtésbe kezdtek a népszavazás megismétlése végett. Hatálytalanitható egy népszavazás eredménye, vagy esetleg ez a referendum konzultativ jellegű volt?

„Én nem hiszem, hogy e kampány a referendum megismétléséhez vagy érvénytelenitéséhez vezet. Úgy gondolom, hogy nagyon veszélyesek is a referendummal való visszaélések. Véleményem szerint azért választották meg az európai parlamenti képviselőket, a nemzeti parlamenti képviselőket, hogy ők dönsenek ezekben a kérdésekben és nem a nép, lévén, hogy egy Európai Uniót érintő kérdésről van szó. Láthatjuk, hogy más országokban is egyes pártok megpróbálnak kiprovokálni ilyen referendumokat. Én nem hiszem, hogy ezt vissza lehet forditani egy másik referendummal”.

Megtörténhet, hogy a Brexit nyomán a skótok  ismét szorgalmazzák a népszavást Nagy-Britanniával szembenni függetlenségük elnyeréséért?

„Igen, ez visszaütött és mint egy bumeráng visszajött, amivel nem számoltak a populista politikusok. Például Nigel Farage a Brexit után rögtön kijelentette, hogy felszabadult Nagy-Britannia az EU-val szemben, erre kiderült, hogy a referendum elindithat egy olyan folyamatot, amely hanem is vezet Nagy-Britannia széteséséshez,  de úgy látom, hogy most, ha  Skóciában lesz egy referendum, akkor a skótok függetlenségük mellett fognak szavazni és külön kérhetik felvételüket az EU-ba. Nagyon sok minden történhet, ez nem jó Európának, szerintem Nagy-Britanniának sem, senkinek sem jó”.

A Brexit nyomán nagyobb esélyre lehet számitani ami az autonómiatörekvéseket vagy az európai polgári kezdeményezések elfogadtatását illeti; az uniós politikus vezetők esetleg jobban odafigyelnek az ilyen jellegű problémákra is?

„Nem. Az EU-nak még több problémája lesz és nem fog foglalkozni e kérdéssel, s ezután is azt fogja mondani, hogy az illető országok belügye. Mint mondottam, amikor Skócia függetlenségéről beszélünk, megemlithetjük Katalóniát is, hiszen ugyancsak a függetlenségéért küzd. Nem hiszem, hogy az EU másképpen vagy jobban viszonyulna az autonómiatörekvésekhez, mint eddig”.

Az interjút készitette Balázs Magdolna

Foto: www.maszol.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.