0 0
Read Time:2 Minute, 28 Second
Parlamentul_european__Strasbourg_1
Forrás:
www.orthodoxero.eu

Martin Schulz, az Európai Parlament (EP) elnöke április 29-én, szerdán Strasbourgban közölte: telefonbeszélgetést kezdeményezett Orbán Viktor miniszterelnökkel a halálbüntetésről szóló kijelentései miatt, tájékoztatott a Magyar Hirlap című újság.

Az EP szerda délelőtti ülésének kezdetén Jörg Leichtfried osztrák szociáldemokrata EP-képviselő első felszólalóként, a nemzetközi média jelentéseire hivatkozva azt mondta, hogy Orbán Viktor felvetette a halálbüntetés visszaállításának gondolatát. Leichtfried szerint ez ellentétes lenne az európai joggal, “barbarizmussal” érne fel.

Schulz erre adott válaszában közölte: ő is olvasta az erről szóló beszámolót, és Orbán Viktor titkárságánál reggel kezdeményezte, hogy telefonon beszélhessen a magyar miniszterelnökkel. Hozzátette, hogy amint megtörténik ez a beszélgetés, tájékoztatást fog adni annak eredményéről.

Ezután az EP megkezdte a vitát a migrációs problémának szentelt múlt csütörtöki EU-csúcstalálkozó értékeléséről. E vitában ismét szóba került a magyar kormányfő.   holland liberális EP-képviselő OrbánViktornak a menekültüggyel kapcsolatos kijelentéseit bírálta. Szerinte alapvető európai értékekről van szó, és reményének adott hangot, hogy a jobbközép, kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt száműzni fogja soraiból a magyar miniszterelnököt.

A holland képviselőnő felszólalása nyomán többen jelezték, hogy kérdést kívánnak intézni hozzá. Köztük van Gál Kinga fideszes EP-képviselő, de nem kapott szót.

Brüsszeli terítéken a magyar nemzeti konzultáció

Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője a vitában azzal fordult Manfred Weberhez, az Európai Néppárt bajor frakcióvezetőjéhez, hogy Orbán Viktor “egymilliárd forintot költ el nemzeti konzultációnak hazudott kérdésekre, amelyek azonban megoldást nem, csak további feszültséget jelentenek az európai értékek ellenében”. Válaszában Weber a tagállamok polgárainak megkérdezését pozitív lépésként értékelte, de hozzátette: meg fogja kérdezni a Fidesz elnökét az ügyről.

Az ülésen heves vita bontakozott ki Nigel Farage-nak, a brit euroszkeptikusok vezetőjének a migrációval kapcsolatos felszólalása miatt. Farage ugyanis azt mondta, hogy a menekültekkel “dzsihadisták” tömegei érkeznek Európába.

A Fidesz-KDNP EP-képviselőcsoportja a migrációs témáról folytatott vita közben közleményt tett közzé, amely szerint a menekültügy kezelését illetően “nem várhatunk Brüsszelre”.

“Miközben a hazánkba érkező bevándorlók aránya két év alatt meghúszszorozódott, az EU képtelen megegyezni a bevándorlás hatékony kezeléséről. A magyar kormány választ kíván találni erre a kihívásra és nemzeti konzultációt fog folytatni, hogy megismerje a magyar emberek véleményét” – olvasható a közleményben.

Magyar néppártiak: Képmutató támadás indult

A magyar néppárti EP-képviselők szerint “a magyar baloldali képviselők, Niedermüller Péter és Ujhelyi István buzdítására az EP baloldali képviselői újra kettős mércét alkalmaznak: miközben gyakran a közvélemény bevonását és a demokratikus folyamatokat kérik számon másokon, ez esetben képmutató támadást indítottak a magyar kormány kezdeményezése ellen”. A Fidesz-KDNP közleményben osztották Manfred Weber néppárti frakcióvezető véleményét, miszerint – írták – “az illegális bevándorlást nem oldja meg a tömeges legális bevándorlás”.

                                                                 **

A „Népszava” napilap legutóbbi információi szerint Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke csütörtök délután kiadott közleményében megerősitette, hogy Orbán Viktor telefonon biztosította őt arról, a magyar kormánynak nem áll szándékában lépéseket tenni a halálbüntetés bevezetése érdekében. “Orbán Viktor miniszterelnök továbbá arról is biztosította az elnököt, hogy a magyar kormány tiszteletben tartja és teljesíti az összes uniós szerződést és jogszabályt” – áll az EP elnökének rövid közleményében.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.