0 0
Read Time:2 Minute, 21 Second

Közös nyilatkozatban fogalmazták meg aggályaikat a térség agrárszervezetei Brüsszel 2030-ig szóló, élelmiszer-drágulást okozó stratégiája ellen. Az Európai Bizottság a növény- és állatbetegségek elleni szerek használatát drasztikusan korlátozná anélkül, hogy számolt volna ennek következményeivel. A legnagyobb európai agrárképviselet eközben a műhúspiacon tenne rendet.

Közös nyilatkozatban tiltakoztak Brüsszel 2030-ig szóló, agrár-élelmiszeripart érintő tervei ellen a közép-európai agrárképviseletek – közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK).

A Termőföldtől az asztalig (Farm to fork) és a Biodiverzitás stratégiában foglalt brüsszeli célok szerint a növényvédő szerek és az antibiotikumok használatát 50 százalékkal, a műtrágya felhasználását 20 százalékkal csökkentenék 2030-ig, eközben az ökológiai területek nagyságát a jelenlegi nyolcról 25 százalékra emelnék.

Brüsszel sem tudja, mivel jár a példátlan szigor

A szervezetek arra figyelmeztettek: az Európai Bizottság nem készített előzetes hatástanulmányt, így senki sem tudja, hogy a drasztikus, minden tagállamra kötelező terv milyen következményekkel járna.

Ennek ellenére erősödik a politikai nyomásgyakorlás és zöldlobbi is. Emiatt pedig egyre több európaiban kezd kialakulni a félelem az egészséget egyébként nem veszélyeztető szerek ellen, amelyek használata az Európai Unióban nemzetközi szinten a legszigorúbb szabályok betartása mellett lehetséges.

Brutálisan megdrágulna az élelmiszer

Frans Timmermans, az Európai Bizottság zöldcélokért felelős alelnöke azzal fenyegette meg a tagállamokat, ha nem fogadják el az általa támogatott irányt, tovább késhet az új uniós Közös agrárpolitika (KAP) elfogadása.

Nagy István agrárminiszter korábban felháborítónak nevezte a Timmermans támogatását élvező csomagot. A miniszter szerint elfogadhatatlan, hogy a zöld célok aránytalanul csökkentsék az európai gazdák versenyképességét.

A stratégia elfogadása az élelmiszerárak jelentős emelésével járna, visszavetné az élelmiszer-előállítást, és az olcsó, unión kívüli országból érkező, kevésbé biztonságos termékeknek teremtene kedvező feltételeket.

Az egész régióban tiltakoznak a gazdák képviselői

Az agrárkamara azt hangsúlyozta:     az európai zöld megállapodásban meghatározott célkitűzéseket a tagállami sajátosságok szerint kellene kiigazítani, és ne az összes tagállamra egységesen alkalmazott célszámok teljesítését várja el a Bizottság.

A NAK és a térség képviseletei közös nyilatkozatban összegezték a KAP jövőjével kapcsolatos javaslataikat, véleményüket. A dokumentum egyebek mellett kifejti a termelőket képviselő szervezetek álláspontját a tervezett uniós agrárreform legfőbb pontjairól, beleértve a támogatásokat, az új kötelezettségeket és a zöldcélokat.

Nem tűrik meg tovább az európai termelők a vegán kolbászt

A hús- és húskészítmény elnevezésekkel kapcsolatos visszaélések és a fogyasztók megtévesztése ellen indított kampányt az európai termelők legjelentősebb érdekképviselete. A Copa-Cogeca az állattenyésztők és a fogyasztók védelme érdekében tiltakozik a növényi alapú, húspótló készítményeket gyártók tisztességtelen marketingtevékenysége ellen, és megtiltaná, hogy az állati fehérjét nem tartalmazó, vegán élelmiszerekre használhassák a hús, húskészítmény, steak vagy akár a kolbász elnevezést. A szervezet szerint nem az a legnagyobb probléma, hogy a fogyasztók húsfélének hiszik ezeket a készítményeket.    Sokan hiszik ugyanakkor azt, hogy az adott növényi alapú termék tápértéke, szervezetre gyakorolt hatása megegyezik azzal a húsfélével, amelynek kiváltására szolgál.

A tévhiteket az egyértelmű elnevezésekkel és a fogyasztók tájékoztatásával lehet elkerülni, ezért új szabályozásra van szükség – figyelmeztetett a Copa-Cogeca.

Forrás: magyarnemzet.hu

Foto:magyarnemzet.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.