0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Tibeti zászlóval és molinóval vállalt szolidaritást a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel a Budavári Önkormányzat, az erről szóló fotókat a Facebookra töltötték fel hétfőn.

Írtunk róla, hogy az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni „elnyomó bánásmód″ miatt kínai tisztségviselők elleni szankciók bevezetéséről határoztak az Európai Unió tagállamai. Emberi jogi csoportok szerint a muszlim kisebbségi csoportokhoz tartozó mintegy 1,5 millió embert, köztük ujgurokat, kazahokat és egyéb kisebbségeket zártak átnevelőtáborokba a kínai hatóságok az északnyugat-kínai Hszincsiang-Ujgur Autonóm Területen.

Uniós diplomaták szerdán arról számoltak be, hogy beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújthatnak kínai tisztviselőket az ujgur muszlim kisebbséggel szembeni „elnyomó bánásmód” miatt. Kína nem hagyja szó nélkül az EU-s szankciókat – derült ki később, magyar vonatkozás, hogy Cseh Katalint, a Momentum EP-képviselőjét és a Renew Europe frakció alelnökét már kitiltotta a nagyhatalom.

A kínai védelmi miniszter hétfőn az I. kerületbe látogatott. Ennek kapcsán a Budavári Önkormányzat képviselőtestületének többségi része fontosnak érezte, hogy szolidaritását fejezze ki a kínai Hszincsiang tartományban élő ujgur kisebbséggel és kiálljon annak elnyomása ellen, ahogy ezt az Európai Unió, az Egyesült Államok, Kanada és Nagy-Britannia is teszi ezt már, olvasható a budavári önkormányzat Facebook-bejegyzésében.

Mint írják: kiállásukkal azért az európai, demokratikus értékrendért tüntetnek, „amiben mi magunk is hiszünk és amiért nap mint nap dolgozunk: egy olyan világért – és ezen belül egy olyan kerületért – ahol nincs helye etnikai vagy vallási alapú megkülönböztetésnek és rasszista gyűlöletnek; ahol autoriter döntések helyett a jogállam és a közösségi párbeszéd dönt; ahol nem hunyunk szemet a származás alapú gyűlölet és bántalmazás felett öncélú politikai érdekek miatt (mint ahogy azt a Kormány teszi).”

A molinót két nyelven a városháza bejárata fölé helyezték el.

Megjegyzendő, hogy Wei Fenghe vezérezredes, Kína nemzetvédelmi minisztere március 24-25-én udvariassági látogatást tett Budapesten. A látogatás annak az utazásnak a viszonzása, amelyet Benkő Tibor honvédelmi miniszter a magyar-kínai diplomáciai kapcsolatok felvételének 70. évfordulója alkalmából 2019. november 25-26-án tett Kínában.

Forrás: index.hu

Foto: portfolio.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.