0 0
Read Time:3 Minute, 9 Second

Klaus Iohannis román államfő szerdán hivatalos látogatást tett Budapesten, Novák Katalin magyar köztársasági elnök meghivására.

A magyar köztársasági elnök történelmi jelentőségűnek nevezte a találkozót, miután román államfő legutóbb tizennégy éve tett hivatalos látogatást Magyarországon.

 A román Elnöki Hivatal korábbi tájékoztatásában emlékeztetett, hogy Novák Katalin 2022 szeptemberében hivatalos látogatáson járt Bukarestben, majd 2023 szeptemberében részt vett a Három Tenger Kezdeményezés 8. csúcstalálkozóján, amelynek a romám államfő volt a házigazdája

Klaus Iohannis budapesti útjára egy nappal Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bukaresti látogatása után került sor. A román államfő Budapesten nem találkozott Orbán Viktor magyar miniszterelnökkel, aki háromnapos grúziai látogatáson tartózkodik.

Klaus Iohannis elnököt Katalin Novák fogadta a Sándor Palota udvarán rendezett ünnepség keretében.

„A Novák Katalin elnök asszony meghívására tett mai, budapesti látogatásom fontos jelzés kétoldalú kapcsolatunk jövőbeli alakulását illetően. Ma folytattam a párbeszédet az elnök asszonnyal, amelyet a tavalyi bukaresti látogatása után, valamint a Három Tenger Kezdeményezés szeptemberi, bukaresti csúcstalálkozón való részvétele alkalmából inditottunk el”, mondta Iohannis a magyar elnökkel közösen tratott sajtókonferencián.

A román államfő egyben elmondta azt is, hogy ez alkalommal kifejezésre juttatta Románia készségét a párbeszéd és a kétoldalú együttműködés erősítésére annak érdekében, hogy tartalommal töltsék fel a két ország közötti Stratégiai Partnerséget. Románia arra törekszik – nyilatkozta Klaus Iohannis -, hogy a párbeszéd  dinamikája pozitiv legyen, a fejlődés és elmélyülés irányába hasson valamennyi polgárunk érdekében, etnikai származásra való tekintet nélkül.

Iohannis Budapesten elmondta, hogy Románia a kölcsönös bizalmon alapuló nyílt, átlátható és pragmatikus megközelítést támogatja. „Szilárdan hiszem, hogy feltétlenül el kell kerülni az egyoldalú vagy megosztó gesztusokat”, hangsúlyozta Iohannis.

Kifejtette: a két ország közötti jövőbeli kapcsolatokat mindkét félnek olyan szempontokra kell építenie, amelyek a fejlődést, az együttműködést, és a széthúzó elemek helyett a közös érdekeket szolgálják.

Elmondta, hogy a „nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak az állampolgárság szerinti állam – amely egyedül felelős a jogaik védelméért – és az anyaország közötti hidak létrehozásához és megerősítéséhez”.

Klaus Iohannis kitért a magyarországi románok identitásjogainak védelmére is, különös tekintettel a tömegtájékoztatás és az anyanyelvi oktatás terén.

A két államfő a gazdasági együttműködés és az infrastruktúra fejlesztéséről, valamint az energiabiztonság szavatolásáról is tárgyalt.

„Kiemeltem, hogy a román fél álláspontja szerint a gazdasági együttműködést közös érdekű, etnikai szempontok szerinti megkülönböztetéstől mentes projektek révén kell strukturálni, amelyek nem korlátozódhatnak csak Románia egyes részeire, és amelyeket a román és az európai törvények tiszteletben tartása mellett, valamint a román fél beleegyezésével kell finanszirozni. Nyitottak vagyunk a magyar befektetések támogatására országunk egész területén, és arra ösztönözzük a román cégeket, hogy továbbra is fektessenek be Magyarországon”,  mondta Iohannis.

A két államfő az unió bővítési folyamatának folytatásáról is tárgyalt.

„Ismételten megerősítettem, hogy Románia határozottan támogatja, hogy ez év végéig elfogadják Ukrajna és Moldova Köztársaság  Európai Unióhoz való csatlakozására hivatott tárgyalások megkezdéséről szóló határozatot”, fűzte hozzá a román államfő.

Ugyanezen megbeszélésen szóba került Románia schengeni csatlakozásának témája is. “Továbbra is számítunk Magyarország támogatására, és köszönjük, elnök asszony, hogy egyértelműen kinyilvánította támogatását e bővítés iránt”.

„Magyarország a kezdetektől nagyon korrekt és határozott partner volt ebben a kérdésben, a kezdettől fogva kinyilvánitotta azt a véleményét, hogy támogatja Románia schengeni övezethez való csatlakozását. Mi több, Budapest felvilágosíthatja nyugati szomszédait Románia schengeni felvételének fontosságáról”, hangsúlyozta Iohannis.

Klaus Iohannis és Novák Katalin a regionális, európai és globális helyzetről is tárgyalt, amelyet “mélyen érintett az Oroszország által Ukrajna ellen indított agressziós háború”, közölte az Elnöki Hivatal.

„Ismételten megerősítettem, hogy Románia következetesen támogatja Ukrajnát mindaddig, ameddig szükséges, ahogy arról tegnap Bukarestben Zelenski elnökkel is beszéltem. Ezzel összefüggésben beszámoltam azokról az erőfeszitésekről, amelyeket Románia tesz az ukrán gabona tranzitkapacitásának növeléséért, illetve a globális élelmiszerválság súlyosbodásának megakadályozása éredekében, nyilatkozta Iohannis.

A fekete-tengeri térség biztonsági helyzete kapcsán a román elnök méltatta a NATO gyors válaszlépéseit a Románia területét is érintő drónincidensekre a megfigyelési és felügyeleti képességek megerősítésével. „Beszéltünk Svédország NATO-csatlakozásáról is, amelyet szükségesnek tartunk a szövetség megerősítéséhez”, tette hozzá a román államfő.

Forrás: romania.europalibera.org

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.