0 0
Read Time:1 Minute, 27 Second

„Láttuk az Ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk Őt.” (Mt.2.2) – hangzott a sok szívet megdobogtató 2022-es egyetemes imahét mottója Bukarestben is, januárban.

A mindennapjainkat beárnyaló világjárvány ellenére, az idei ökumenikus imahét, emberközelibb volt mint az utóbbi két évben. A pandémia nagyon rányomta bélyegét mindannyiunk életére, s ez érezhető volt az imanyolcad idején is, de reméljük, hogy Isten segítségével minél hamarabb magunk mögött hagyjuk ezt a zűrzavaros, nehéz időszakot, mint oly sokszor már a történelem során, megmaradva Krisztusban és az ő szeretetében, ahogyan az ökumenikus esemény központi témája is sugallja.

Az egyetemes ünnepnapokon Bukarestben sorra elhangzott Isten igéje a római-katolikus, református, örmény, német evangélikus, görög-katolikus, magyar evangélikus-lutheránus és ortodox templomokban. A rendezvénysorozat minden napján, más-más felekezetű templomban, három nyelven (magyar, román, német) elhangzott igék és imák között, egyházi énekek színesítették a szertartásokat, mint általában a vasárnapi és más ünnepi alkalmakat.

Fontos, hogy ilyenkor minden keresztény „magával vigye” az imahét központi üzenetét és ez legyen iránymutató a szeretteinkkel és embertársainkkal való kapcsolatunkban, gyülekezeteink fennmaradása és gyarapodása érdekében: “Láttuk az Ő csillagát napkeleten, és eljöttünk, hogy imádjuk Őt” utalás lehet a szoros testvéri és emberi kapcsolatokra, hiszen az ökumené forrása maga Jézus Krisztus. Az egyházak és az ökumené esetében, a jézusi közösség egyetemességéről van szó. Egynek lenni minden kereszténnyel a Biblia szerint akkor lehetséges, ha a keresztények Krisztussal egyek. A Biblia szerint Istennek egy népe van, és egy egyháza.

Hangsúlyozni kell ezeken az eseményeken az egymásra-figyelés, az egymás iránti tisztelet és testvéri szeretet, valamint a felekezetek közti kommunikáció és a felelősségtudat fontosságát, s azt, hogy minden nap cselekedjünk valamit ott, ahol vagyunk, mert a “Hit cselekedet nélkül halott” (Jak.2:17).

dr.Nagy Éva

alelnök – Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége

tanácsos – Bukaresti Vallásügyi Államtitkárság

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.