0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

A galaci ArcelorMittal kohászati üzemben előállitható a Bulgáriát – Románián és Magyarországon keresztül – Ausztriával összekötő BRUA-gázvezeték megépitéséhez szükséges acélmennyiség, nyilatkozta az Agerpres hirügynökségnek Bruno Ribo, a galaci ArcelorMittal acélgyár Igazgatótanácsának tagja.

„Nagy érdeklődést tanusitunk e projekt iránt, hiszen nagyon fontos és egyben létfontosságú a gyárnak, amely acélcsöveket termel”, mondotta Bruno Ribo, megjegyezve, hogy az Európai Unión kivüli országokból származó acél olcsóbb, valószinüleg gyengébb minőség, de ez azért van igy, mert a közösségi acéltermelők  környezetvédelmi dijat fizetnek.

„A kinai acélgyártást nem terhelik  energiadijak, az üvegházhatású gázkibocsátások szubvenciója, amit nekünk fizetnünk kell. Ilyen körülmények között nagyon nehéz felvenni a versenyt. A probléma az, hogy nagy eltérés van köztünk és az Európai Unión kivüli versenyviszonyok és szabályok  között”, jegyezte meg Bruno Ribo.

Arra a kérdésre, hogy vannak-e  jelek arra vonatkozóan, hogy a hatóságok Európai Unión kivüli termelőktől származó acélt használnak majd a BRUA-gázvezeték megépitéséhez, a projekt költségeinek csökkentése érdekében, Ribo megjegyezte: „Bizonyos jelek arra utalnak, hogy az európai, és remélem, hogy a romániai politikai döntőtényezők egyre jobban megértik, hogy egy ilyen döntésnek hosszútávú hatása lehet. Mi bizunk abban, hogy ezt megértik és reméljük, hogy minél hamarabb”.

Bruno Ribo szerint a BRUA-gázvezeték megépitéséhez 110.000 tonna acélra lesz szükség, amit a galaci gyár problémamentesen előállithat.

A galaci ArcelorMittal kohászati üzem keretében működik egy csőgyár is, melynek évi termelési kapacitása mintegy 50.000 tonna, s ebből jelenleg 25.000 tonnát eladásra gyártanak.

„A BRUA-terv két-három éven belül valósitható meg, igy számunkra nem lesz gond. Egy görögországi csőgyárral is partneri kapcsolatban vagyunk, amely feldolgozhatja a galaci üzemben gyártott acél egyrészét”, magyarázta a galaci kohászati üzem igazgatója.

„Kina olyan magas dömping áron értékesitette a tavaly acélipari termékeit, hogy az európai kohászati gyárak kénytelenek voltak a termelési költségnél is alacsonyabb áron eladni termékeiket. Időközben azonban dömpingellenes intézkedéseket hoztak és a piac valamelyest rendeződött, de a problémák nem szüntek meg, mivel az acélipari termékek más országokból is – Brazilia, Ukrajna, Oroszország, Irán és India – ugyancsak olcsón piacra kerülnek, mivel az illető országok nem fizetnek környezetvédelmi dijat” fűzte hozzá Bruno Ribo.

A  galaci kombinát a tavaly két millió tonna acélt termelt, akárcsak 2015-ben, amikor 20%-os termelés-növekedést könyvelt el. Bruno Ribo becslése szerint ez idei termelés is két millió tonnára tehető.

A Transgaz földgázszállitó vállalat szerint a BRUA-gázvezeték épitését ez év novemberében kezdik meg és 2020-ban fejezik be. A munkálatok az ország 11 megyéjén zajlanak majd, az új gázvezeték 550 kilóméter hosszú lesz, évente 1,5 miliárd köbméter földgázat szállit Bulgária fele és 4,4 miliárd köbméternyit Magyarország fele.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterffy Tünde

Foto: Agerpres

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.