0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

Az MTI információi szerint Dorin Florea marosvásárhelyi polgármestre csak részben engedélyezte a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) által március 10-re meghirdetett, Székely szabadság napja elnevezésű tömegrendezvényt. Az egyik erdélyi magyar lap közölte a polgármester hivatalos válaszát, mig az átirat másolatát a napilap internetes oldalán is közzé tették. Ebben Dorin Florea közölte, hogy jóváhagyta a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművénél tartandó megemlékező rendezvényt, de elutasította, az arra vonatkozó kérelmet, hogy a megemlékező tömeg tiltakozó felvonulást is tartson Marosvásárhely területén. A polgármester arra hivatkozott, hogy az illetékes városházi bizottság “nyugtázván a tavalyi felvonulás során történt incidenseket” kedvezőtlenül véleményezte a felvonulást. Mint hozzátette: “a székely vértanúk emléke nem kompromittálható tiltakozó megmozdulásokkal”.     Dorin Florea ugyanakkor közölte, a hatóságok lehetővé teszik, hogy a megemlékezés helyszínéről egy legtöbb tíztagú küldöttség vigye el a prefektusi hivatalba azt a petíciót melynek elfogadása a rendezvény tervében szerepel. A polgármester döntésére reagálva,    Izsák Balázs, a Székely Nemzeti Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a biróságon megtámadják az átiratot. Az SZNT elnöke szerint a polgármester tiltó rendelkezése a törvény által megszabott határidő után érkezett, és egy bejelentett rendezvény programját csak a szervezők beleegyezésével lehet módosítani. „A felvonulásra vonatkozó tiltás azt jelzi, hogy a gyülekezés alkotmányos joga mennyire önkényesen értelmezhető Romániában” – fogalmazott Izsák Balázs. Az SZNT elnöke arra figyelmeztetett, hogy félrevezető a tavalyi incidensekre való hivatkozás, hiszen az elmúlt évben incidensek nélkül zárult a felvonulás. “Békés rendezvényt tartottunk, amelynek a végén a szervezők és a rendfenntartók kölcsönösen gratuláltak egymásnak, és megköszönték az együttműködést” – idézte fel a tavalyi rendezvényt Izsák Balázs.

    Az SZNT korábban azt közölte, százezer embert vár a marosvásárhelyi Székely Vértanúk Emlékművéhez. Az obeliszk az 1852-ben felgöngyölített Habsburg-ellenes székely szervezkedés 1854. március 10-én kivégzett három vezetőjének, Török Jánosnak, Gálfi  Mihálynak és Horváth Károlynak állít emléket.

    A Székely szabadság napja tavalyi rendezvényén a szervezők szerint 30 ezren, a rendfenntartók szerint ötezren vettek részt. A tömeg által közfelkiáltással elfogadott és a kormánynak benyújtott, a Székelyföld autonómiáját követelő petícióra nem érkezett válasz.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.