0 0
Read Time:2 Minute, 57 Second

A Marosvásárhelyi Táblabíróság február elejen jogerősen érvénytelenítette a marosvásárhelyi katolikus gimnázium alapító határozatát.

Megkérdeztük Csíky Csengelét, a marosvásárhelyi Magyar Szülők Szövetségének elnökét, hogy ilyen körülmények között melyik iskolába mennek a diákok a tavaszi vakáció után és ha találtak már valamilyen megoldást ez irányban?

A megoldást még pontosan nem tudjuk, dolgoznak rajta a szakemberek és mi is, hogy megtaláljuk a megfelelő törvényes megoldást. Tudomásul kell venni, hogy egy végleges és megfellebbezhetetlen birósági döntésről van szó és azt valamilyen formában valakinek végre kell hajtania. Annyit tudunk, hogy a főtanfelügyelő átiratban kérte a tanügyminisztériumtól, hogy adjon egy jogikeretet ahhoz, hogy hogyan kell eljárni ebben az esetben és ezt a választ várjuk. A szülők nem véletlenül hozták el a gyerekeiket az Unirea Liceumból, nem véletlenül védték a perben a maguk álláspontját, úgy hogy igyekszünk megtalálni a legmegfelelőbb törvényes megoldásokat. Egyelőre, talán, ennyit tudunk mondani a hét második felében”, magyarázta Csiky Csengele.

Arra a kérdésre, hogy hogyan zajlott le és milyen eredményekre jutottak március 29-én, a szülőkkel és az RMDSZ vezetőségével tartott találkozón, a Magyar Szülők Szövetségének elnöke elmondta:

Megegyeztünk abban, hogy milyen lépések tehetőek, a szülői közösségek elmondták álláspontjukat és kéréseiket. Nagyon sok szakember részt vett ezen a tárgyaláson és mindenki azon dolgozik, hogy megtaláljuk a törvényes megoldásokat. Talán ez a legfontosabb eredmény. A hét második felében várható eredmény, mert ma-holnap erről fognak tárgyalni a minisztériumban a szakemberek. Véleményünk szerint nagyon kreativ beszélgetés zajlott le. Nem kevés, hogy ennyi szakember leült és próbálja megtalálni a megoldást. Ez már egy fontos előrelépés”.

Arra a kérdésre, hogy esetleg több lehetőség van a helyzet megoldására, Csiky Csengel megjegyezte:

Többféle megoldás van, de ha megengedi erről most nem szándékozok nyilatkozni. Ami a legfontosabb az, hogy – figyelembe véve a szülők és gyermekek alkotmányos jogait és a 2011-es tanügyitörvény alapszabályzatát – végre kell hajtani a birósági döntést. Ennek függvényében keresik a szakemberek a megoldást, hogy e tanévben, amennyire lehetséges, ne bolygassuk meg a tanintézménynek a működését, elsősorban az elméleti liceumban, hiszen odacsatolták az osztályokat és a tanáriközösséget. Tanévközben, főleg érettségi és vizsgák előtt, ez nagyon nehéz lenne adminisztrativ szempontból. Vannak lehetőségek, vannak megoldási forgatókönyvek, reméljük hogy megtaláljuk a legmegfelelőbbet. Ami a legfontosabb, hogy a megoldás megfeleljen az aktuális törvényeknek”.

Kérdésünkre, hogy az RMDSZ támogatja-e az iskola ügyében tett erőfeszitéseiket, elmondta:

A katolikus iskola történetében, az elmúlt öt hónapra lehet azt mondani, hogy RMDSZ országos vezetősége teljes mellszélleségben odaállt a szülők és gyermekek mellé. Jelen pillanatban bizunk abban, hogy eredményesen fogják ezt a helyzetet kezelni. Nem merek túlságosan sem pozitiv, sem negativ hozzáállással lenni ehhez a történethez, mivel átéltünk hideget-meleget ebben az elmúlt másfélévben, úgyhogy a pofon bármikor jöhet bármelyik irányból. Ami a legfontosabb az az, hogy a törvényes kereteket maximálisan be kell tartani, hiszen csak igy tudjuk biztositani gyermekeink számára azt, hogy hosszú távon biztonságban legyenek”.

Arra a kérdésre, hogy a szülők elégedetlenségüknek adtak-e hangot az RMDSZ vezetősége iránt amiatt, hogy ennyire elhúzodott ez a probléma, Csiky Csengele leszögezte:

Az egész szülői közösségnek van egy csodálatos hozzáállása: mindig a megoldást keresi és nem a hibásokat. Az a legfontosabb, hogy arra összpontositunk: hogyan tudjuk megoldani e problémát. Elsősorban gyermekeinket akarjuk biztonságban tudni és ha e történet lezárult akkor majd le lehet vonni a következtetéseket – nem számonkéréseket, hanem következtetéseket -, hogy a későbbiekben majd ezeket a helyzeteket el lehessen kerülni. Óriási tapasztalatot tudunk a hátunk mögött és ezt a fajta hozzáállást kivánjuk tovább adni. Nem engedtük meg a politikának, sem a magyar, sem a román politikusoknak, sem a közintézményeknek, hogy etnikai kérdést csináljanak ebből az iskolai ügyből és ez a legfontosabb az egész történetben”.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Maszol

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.