0 0
Read Time:3 Minute, 11 Second

Csíkszereda polgármestere szerint hivatalának a román állam ünnepén meg kell adnia a kellő tiszteletet. Korodi Attila azokra a támadásokra reagált így, amelyek a közösségi médiában érték amiatt, hogy december elsején piros-sárga-kék színűre világíttatta ki a hargitai megyeszékhely főterén álló Művelődési Ház épületét.

A Facebook közösségi oldalán közölt magyar nyelvű bejegyzésében Korodi Attila megjegyezte, hogy több jelzés érkezett miután a Prefektúra kérésére a Szakszervezetek Művelődési Házát (amelyet nemrég Művészetek Házának neveztek el) szerdán piros-sárga-kék színekben világítottak ki.

„A leghangosabb kritikusokat nem láttam ezen a ceremónián és megemlékezésen”, irta bejegyzésében Korodi.

A városvezető szerint a magyaroknak minden lehetőséget meg kell ragadniuk identitásuk kifejezésére. Korodia Attila ugyanakkor megemlítette, hogy December elseje nem ünnep a magyar közösségnek, amit egybként a közösség vezetői többször is elmondtak.

„Használnunk kell  anyanyelvünket, ahol csak lehet, fontos, hogy gyermekeink magyar iskolában tanuljanak, itthon kell maradnunk, családot kell alapítanunk, életet kell épitenünk, és emellett minél több lehetőséget kell teremtenünk az eseményeknek, hogy megőrizhessük identitásunkat. December elseje nem ünnep a magyar közösség számára, és nem is lesz az, amíg a többségi nemzet nem tartja tiszteletben azt, amit 1918-ban Gyulafehérváron vállalt. Közéleti tevékenységem során ezt már többször elmondtam, és továbbra is életbevágóan fontosnak tartom, hogy ezeket a kötelezettségvállalásokat minél többször és hangosabban mondjuk el és emlékeztessük eltökélten a román közvéleményt ezekre a vállalásokra”, hangsúlyozta bejegyzésében Csíkszereda polgármestere, aki ezzel összefüggésben megjegyezve:

„A csíkszeredai közösségben román anyanyelvűek is élnek és a városházának, mind intézmény, tiszteletben kell tartania a román állam ünnepét”.

Az elöljáró felidézte Advent első vasárnapján elhangzott beszédét, amelyben kifejtette: a csíkszeredai közösségnek román anyanyelvű tagjai is vannak. „Intézményként, városházaként a román állam ünnepén meg kell adnunk a tiszteletet. Ez a tisztelet nem egyenlő az elfogadással, és soha nem szabad egyenlő legyen a feladással! A tisztelet a jövőépítés alapja, és pontosan annyira fontos, amennyire a magyar közösség számára fontosak az 1918. decemberében Gyulafehérváron vállaltak. A világon mindennek megvan a maga helye és saját pillanata, így a fekete szalagnak, a japán sztrájknak és a nemzeti szimbólumainknak is. Tudni kell, hogy mikor és melyiket a legjobb használni, különben elveszítik tartalmukat. Akkor szabad valaki, ha bármikor, amikor szükségét érzi, élhet velük. Én ezt a fajta szabadságot szeretem. Ettől tisztelem a másikat, és elvárom közösségünk tiszteletét másoktól is!”, részletezte Korodi.

Később a polgármester azt mondta a román nyelvű sajtónak, hogy a Művészetek Házának román zászló színeiben való kivilágítása után kapott jelzések “meglehetősen törékenyek voltak”, de szeretné, ha az emberek tudnák, milyen kontextusban történtek a dolgok.

A csíkszeredai Művészetek Házát szerda este, a nemzeti ünnep alkalmából, először világították ki a román zászló színeiben.

Marius Țepeluș alprefektus, aki a prefektusi teendőket is ellátja, a sajtónak elmondta, hogy e tervet a Hargita Megyei Prefektus Intézménye kivitelzte, a csikszeredai Városházával együttműködve, és szerinte a normalítás jele.

“Igaz öröm érezni azt, ahogyan a közösségben megnyilvánultunk az idők folyamán, és hogy a jó egymás melletti élés kitaposott ösvényei meghozzák a normalitás gyümölcsét. Mindig is fenntartottam, hogy ott, ahol élünk, van esélye egy egységes közösségnek, románoknak és magyaroknak egyaránt, ha létezik az őszinte szerepvállalás, illetve olyan emberek, akik megértik, hogy egymás mellett élhetünk és ünnepelhetünk, akármilyen különbözőek is vagyunk. A csikszeredai Művészetek Háza román zászló szineiben való kivilágitásáért Románia Nemzeti napján köszönetet szeretnék mondani Csíkszereda polgármesterének, Korodi Attila úrnak és csapatának, akikkel közel tíz évig dolgoztam együtt ( önkormányzati képviselőként – szerk. megj.) sok más projek megvalósítsában, közösségünk számára. Boldog születésnapot hargitaiak! Boldog születésnapot, Románia!” – nyílatkozta szerda este Marius Ţepeluş.

A Művészetek Háza országzászló színeiben való kivilágítása meglepetés volt, nem szerepelt a nemzeti ünnep programjában.

A polgármester megemlítette, hogy október 23-án, az 1956-os forradalom napja alkalmából magyar nemzeti színben (piros-fehér-zöld) világították ki ugyanazt az épületet, de a város többi épületét is. A Polgármesteri Hivatal a magyar közösség más ünnepei alkalmából is szervezett rendezvényeket, társszervező lévén, többek között, a Trianoni Békeszerződés aláírását felidéző  megemlékezésnek is.

Forrás: agerpres.ro

Fordította: Székely Dénes

Foto: agerpres.ro/hargitanepe.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.