0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

A Székely Szabadság Napja alkalmából szervezett székely vértanuk megemlékezésén és az ezt követő tűntetésen Szilágyi Zsolt, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is részt vett.

A pártelnököt megkérdeztük, hogy véleménye szerint hogyan zajlott le az esemény és milyen volt a részvétel?

Szilágyi Zsolt: Ezt nagyon nehéz felbecsülni, de úgy gondolom, hogy a tavalyi évekhez hasonlóan, több ezren vettek részt, tiz és húsz ezer között voltak.

Riporter: A tavaly is nyújtottak be peticiót, amire – ha jól értettem – nem kaptak választ. Tekintettel arra, hogy az idei peticiót beiktatták, tehát hivatalos jelleget tulajdonitottak, nagyobb a remény arra, hogy nem marad válasz nélkül?

Szilágy Zsolt: Nem kaptunk semmilyen választ az eddigi években benyújtott peticiókra. A kormány tagadja a párbeszédet az autonómiáról, az RMDSZ-nek nem érdeke ezt elinditani és nekünk tudomsául kell vennünk, hogy továbbra is kell harcolnunk azért, hogy maga a párbeszéd elinduljon az autonómia megvalósitásáról.

Riporter: Mennyi idő alatt kell választ kapniuk?

Szilágyi Zsolt: Harminc napon belül kellene, de lévén, hogy egy politikai beadvány, politikai tartalma is van. Nem egy közigzagatási kérelem, hanem a székely nép és az erdélyi magyarok kérését közvetitő memorandum.

Riporter: A részvevők hogyan reagáltak a külföldi vendégek felszólalásaira?

Szilágyi Zsolt: Mindig nagyon megtapsolják őket. Ebben az évben is nagyon-nagy tapsot kapott mind a baszk, mind a flamand meghivottunk. Mi nemcsak Romániában harcolunk az autonómiáért és az önrendelkezéséért, hanem Nyugat-Európában is folyik ez a békés harc. Több más nemzet érti úgy Európában, hogy Európa és az Európai Unió egy biztonságosabb, szabadabb, teljesebb kontinens volna, ha a nem többségi hekyzetben élő nemzeteknek, népeknek is megadatna az önrendelkezés lehetősége. A tömeg nagymértékben azonosult a külföldi felszólalok mondanivalójával.  Az itteni magyarok nagy figyelemmel követték a katalánok vagy a skótok népszavazásait is. A tavaly is, például, amikor bejelentették, hogy Katalóniából van valaki, aki felszólal, akkor a tömeg elkezdett tapsolni és skandálni: „Katalónia, Katalónia’”, és ugyanilyen tapsot kapott az idén is a baszk vagy a flamad felszólaló.

Riporter: Milyen tanulsággal, konklúzióval zárul az idei esemény, olyan szempontból, hogy jövőben esetleg jobban kell eljárni valamilyen téren?

Szilágyi Zsolt: Azt gondolom, hogy ha a román állam tiszteletben tartja saját törvényeit, akkor a Székely Nemzeti Tanács, az Erdélyi Magyar Néppárt szervezői minden eszközzel azon lesznek, hogy békés és demokratikus  módon ünnepeljük meg jövőre is március 10-ét. Tehát, mi ennél korrektebbül, törvénytisztelőbben, tisztelettudóbb módon nem tudunk eljárni. Úgyhogy csak azt tudom mondani, hogy jövőben is ott leszünk a szervezők és a részvevők között.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto:Foter.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.