0 0
Read Time:1 Minute, 15 Second

Donald Tusk lengyel miniszterelnök a “jó és a rossz közötti küzdelemhez” hasonlította Oroszország Ukrajna elleni háborúját hétfőn, első kijevi látogatása során, közölték az AFP és a DPA hírügynökségek.

„Nem szégyellem nagy szavakat használni: éppen itt, Ukrajnában halad át a jó és a rossz közötti világfront”, nyílatkozta Donald Tusk, Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel tartott közös sajtótájékoztatón.

Tusk szerint Lengyelország “Ukrajna legmegbízhatóbb és legstabilabb szövetségese a gonosz elleni küzdelemben”.

Donald Tusk hétfő reggel érkezett meg az ukrán fővárosba, vonattal, a látogatást biztonsági okokból nem jelentették be előre.

Tusk kifejtette: a kijevi vezetőkkel együttműködve szeretne több nyugati segélyt mozgósítani Ukrajnának, amely Oroszország teljes körű inváziója ellen védekezik. Ez a látogatás egyik fő célja.

Az orosz invázió az egész világ biztonságát veszélyezteti, de különösen Lengyelország biztonságát, tekintettel annak földrajzi közelségére, az ukrán-lengyel közös határ mintegy 530 kilométer hosszú lévén, magyarázta Tusk, hozzáfűzve: „Semmi sem fontosabb Ukrajna támogatásánál az orosz agresszió elleni háborús erőfeszítéseiben. Lengyelország Ukrajna egyik legelkötelezettebb szövetségese. Katonai támogatást nyújtott és a háború kezdete óta a legtöbb menekültet fogadta be Ukrajnából”.

Mindezek ellenére a kapcsolatok feszültté váltak a lengyel gazdálkodók és kamionosok miatt, akik fenyegetve érzik magukat a fellazított ukrán teherszállítási politika miatt, amely, véleményük szerint, kihat az árakra és veszélyezteti bevételeiket.

Lengyelország az Európai Unió tagja, míg Ukrajna nem tagja az EU-nak.

“A barátság szellemében fogunk tárgyalni, hogy a lehető leggyorsabban megoldjuk ezeket a kérdéseket”, mondta Tusk a Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel és ukrán hívatali kollégájával, Denisz Shmihallal folytatott találkozója előtt.

Forrás: economica.net

Fordította: Balázs Magdolna

Foto: Economica.net

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.