0 0
Read Time:3 Minute, 15 Second

Egy gyergyóalfalvi festőművész 50 kilómétert tett meg gyalog, hogy részt vegyen a pünkösdszombati csiksomlyói búcsún, magával vive azon települések lakóinak Szűsz Máriához intézett fohászait, amelyeken útjában áthaladt.

Balázs József 66 éves, festőművész, nyugdijazott rajztanár és mindig részt vett a csiksomlyói pünkösdi búcsún, amely a legnagyobb ünnep az egész Közép-Kelet-Európában.

A tavaly szivbetegsége miatt megpróbáltatáson esett át és nem tudott elmenni Csiksomlyóra, mig az idén a világjárvány szinte meghiúsitotta tervét, hogy eljusson a csiksomlyói Szűzanyához.

Minden korlátozó intézkedések mellett Balázs József úgy döntött, hogy egyedül vág neki annak a hosszú útnak, amelyet minden évben megtett Csiksomlyóig és magával viszi azon települések embereinek fohászait, amelyeken áthalad.

Balázs József csütörtökön indult útnak Gyergyóalfaluból, nyirfa kereszttel a kezében és megállt az útjábaeső valamennyi településen, ahol a falu papja és még két ember várta őt, akik átadták neki a szalagokat és az emberek imaszándékait.

A két ember Balázs Józsefet elkisérte a következő településig, ahol mások fogadták. Az átvett szalagokat a nyirfa keresztre tűzte és minél inkább közeledett Csikszerdához, annál több szalag került a nyirfa keresztre.

A szelid, szeretetet sugárzó, mosolygó arcú Balázs József küldetéséről szólva, elmondta:

„Nagyon különleges ez az év. Betegségem miatt a tavaly nem tudtam eljönni, szivproblémáim voltak. De, eljött vagy 250 ember, nélkülem. Most egyedül jövök, a 250 ember nélkül. Ez ajándék számomra, amelyet a Szúzanyától kaptam. Egyfajta szóvivő vagyok, aki elviszi a községek, az emberek üzeneteit, akik az idén nem tudnak részt venni a zarándoklaton.

A szalagokra irt kérések egészségért fohászkodó gondolatokat tartalmaznak, de a Szűz Máriához intézett szeretet-üzeneteket is.

„Általában mindenki azt kéri a Szűzanyától, hogy gondoskodjon megvédeni a közösséget, illetve megköszönik neki, hogy megmentett ettől a furcsa betegségtől, és elmondják, hogy biznak benne, hiszen az Ő oltalmazása a mi egyetlen mentségünk”, fűzte hozzá Balázs József.

Kérdésre válaszolva, hogy érzi magát, hogy egyedül kell megtennie ezt az útat, amelyet máskor megannyi zarándokkal együtt járt be, a fehér hajú festőművész azt válaszolta, hogy vele van a Szűzanya, aki védelmezi és kezét fogja.

Balázs József úgy gondolja, hogy a megpróbáltatásnak, melynek ki voltak téve az emberek a világjárvány alatt, meg van az értelme, megerősitette a hitet és falakat ledöntve tudatositotta bennünk, hogy mennyire fontos szeretteink mellett lenni.

„Úgy gondolom, hogy ebben az időszakban a Szűzanya üzenete az, hogy nem mondjunk le templomainkról. Ha őseinknek volt annyi erejük, hogy szép templomokat épitsenek, nem tehetjük, hogy magára hagyjuk templomainkat. Most nem engednek be a templomba, hogy érezzük, hogy mit jelent amikor nincs templomunk. Ez az időszak megtanit még arra is, hogy megértsük és érezzük, mit jelent, ha a másik nem lehet közelünkben. Szomszédok nem beszélhettek egymással, de voltak olyanok is, akik mindenfélével próbálkoztak, hogy találkozhassank egy kávé erejéig, néha még megmódositották a közkerteket is. Tehát, le kell bontani a köztünk álló keritéseket is’, nyilatkozta a gyergyóalfalvi festőművész.

Balázs József péntek este érkezett meg a csiksomlyói kegytemplomhoz, letérdelt a csodatevő Szűzanya-szobor előtt és felolvasta a fohászokat, amelyeket az emberek hozzáintéztek.

Balázs Józsefhez hasonlóan,  a csiksomlyói kegytemplomhoz a megye más településeiből, mi több Kovászna megyéből is jöttek, gyalog, lóháton vagy kerékpáron, és magukkat hozták a szalagokra irt üzeneteket.

A két Somlyó-hegy közötti nyeregben tartott zarándoklat, amelyen minden évben több mint száz ezer ember vett részt a világ minden sarkából, az idén a koronavius-járvány miatt elmaradt. A búcsút szervező ferences rend csiksomlyói házfőnöke arra kért mindenkit, hogy lélekben vegyen részt a búcsún.

A pünkösdvasárnapi szentmisét interneten, illetve élőben sugározta a Duna TV és a Mária Rádió.

A templom udvarán számos hivő mégis egybegyült. Mint mondták szomorúak, mivel még a kommunizmus idején sem volt megtiltva a zarándoklat.

A csiksomlyói pünkösdi zarándoklat több mint 450 éves múltra tekint vissza. 1567-ben, János Zsigmond erdélyi fejedelem Csik, Gyergyó és Kászon katólikus lakosságát erőszakkal akarta a Szentháromságot tagadó unitárius hitre tériteni. Az emberek mondása szerint a csiksomlyói Szűznya segitette őket, hogy megörizhessék őseik hitét. A hálaadás jegyében azóta, minden évben pünkösdszombatján a világ minden részéről zarándokolnak hivők a csiksomlyói kegytemplomhoz.

Forrás:Agerpres

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:agerpres.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.