0 0
Read Time:1 Minute, 18 Second

Évekkel ezelőtt egy holland üzletember beleszeretett egy Nógrád megyei zsákfaluba, Bedepusztába, és sorra megvette a község házait – számolt be a magyar Deutsche Welle (DW).

Elroy Thümmler a házakat tulajdonképpen nem is megvette, hanem elcserélte.

A bedepusztai családoknak más falvakban vett házakat, és ők oda költöztek. A zsákfaluban lévő épületeket pedig felújította és kiadja a turistáknak.

A faluban van kocsma, az egykori iskolából pedig rendezvénytér lett. A vállalkozó korábban a Sziget-produkciók külföldi marketingkampányába kapcsolódott be, és külföldi vendégeket csábított a hazai fesztiválokra. Most már a Nógrád megyei faluba invitálja az érdeklődőket. Elroy azt mondja: nem a pénzért csinálja, ő inkább valami egyedit szeretett volna létrehozni. Ezért fesztivált szervez, és kulturális kezdeményezéseket vár a falujába.

A holland férfi elmondta, hogy amikor külföldi barátai nem értik, hogy miért Magyarországra megy el nyaranta, az szerinte egy egyszerű megbélyegzés a részükről.

Ezt utálom Nyugat-Európában, azt hiszik, hogy minden erkölcs az övék, mindent sokkal jobban tudnak. Azt mondom, hogy »ők«, de természetesen a mainstream médiára gondolok, és azokra az emberekre, akik követik ezeket a médiumokat– mondta.

Az évekig kulturális szervezőként dolgozó férfi faluja természetesen művészeti projekteket is szívesen lát: zenészeket, írókat, képzőművészeket várnak, némi kedvezménnyel.

Az emberek két hétig itt vannak, zenélnek, fellépnek a színpadon. Vendégek jönnek hozzájuk, megeszik, amit termesztünk. Nagyon – talán túlságosan is – idilli, de ez az irány, fejtette ki a férfi, aki hozzátette, ha mindenki hozzátesz valamit a falu életéhez, akkor az egy kis paradicsommá nőheti ki magát. Bedepusztán egy fesztivált is szerveznek a Szigettel egy időben azoknak, akik egy csöndesebb eseményen vennének inkább részt.

Forrás: vg.hu

Foto:hang.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.