0 0
Read Time:2 Minute, 51 Second

Sneider Tamas
Sneider Tamas

SneiderTamás jobbikos képviselőt nemrég parlamenti alelnökké választották.

Hannes Swoboda, az európai szocialisták frakcióvezetője szégyennek tartja a jobbikos Sneider Tamás megválasztását az Országgyűlés alelnöki tisztségébe,  irják a magyarországi lapok.

Hannes Swoboda közleményben bírálta az Európai Néppárt képviselőit, amiért támogatták a képviselő megválasztását. Swoboda neonácinak nevezi Sneidert, és azt írja: a döntéssel a magyar parlament ülésein már egy olyan politikus is elnökölhet, aki megbánás nélkül támad kisebbségekre. Az EP-frakcióvezető szerint az Európai Néppárt tagjainak vissza kellett volna utasítaniuk a jobbikos jelöltet, amire volt is lehetőségük, de nem tették. Az Európai Néppárt – Angela Merkel és Jean-Claude Juncker pártja – úgy tűnik azt gondolja, elfogadható fontos pozíciókat elítélt bűnözőknek és rasszistáknak adni. A demokrácia ezen definíciója nem felel meg az európai értékeknek, amelyekhez a Néppárt állítólag ragaszkodik” – állítja Swoboda.

Megjegyzendő, hogy az elsöprő jobboldali többség mindössze négy fideszes képviselő kivételével – az Orbán Viktor vezette Fidesz az EPP tagja – Sneidert választotta a magyar parlament egyik alelnökévé.

 

Az Országgyűlés jobbikos alelnöke kikérte a történeti levéltárból, hogy nyilvánosságra hozza a Kádár-korszakban róla készült jelentéseket. Az ellenzéki politikus szerint a sajtó több tényt is figyelmen kívül múltjával kapcsolatosan, például azt, hogy középiskolás korában egyszer egy politikai tiszt kihallgatta. Sneider Tamás önéletrajzában is elismerte, hogy a kilencvenes években vezetője volt a Nemzeti Ifjak Egyesülete nevet viselő szkinhedcsoportnak.

A skinhead-mozgalom, a “simafejűek” vagy ahogy mások nevezték “magas homlokúak” mozgalma az Egyesült Királyságból indult és a munkásosztály problémáival foglakozott, majd idővel erőszakos rasszista mozgalommá fajult. Kelet-Európában a “simafejűek” főleg a kommunizmus megbukása után terjedtek el, főleg Lengyelországban és a Cseh Köztársaságban, de Magyarországon is, ahol a csoport tagjai mint neonácik nyilvánultak meg.

A legutóbbi felmérések szerint az európai kampányban egyre erősödik az EPP, mi több,  meg is előzte a szocialistákat. Az európai pártcsaládok vezető jelöltjeinek nemrégi vitáján Guy Verhofstadt, a liberálisok jelöltje az Európai Bizottság elnöki tisztségére, arra emlékeztetett, hogy a Néppártban is vannak euroszkeptikus körök, és Silvio Berlusconit, illetve Orbán Viktort említette példaként. Az EPP egyébként hivatalosan nem kommentálta sem Sneider megválasztását, sem Swoboda közleményét. Néppárti források azonban megjegyezték, hogy Swobodáék sem kommentálták, amikor a bolgár szocialista párt koalícióra lépett az Ataka szélsőséges párttal, hogy életben tartsa kormányát. „Súlyosabbnak tartjuk, hogy az Ataka tulajdonképpen együtt kormányoz a bolgár szocialista párttal, minthogy a magyar választások után a pártarányok figyelembe vételével egy olyan párt tagját választják a parlament alelnökévé, amelyhez semmi köze a EPP-nek, hiszen a Jobbik nem a pártcsalád tagja. Másképpen vélekednek azonban az európai zöldek. Rebecca Harms frakcióvezetője közölte: Szomorú és aggasztó jel Sneider megválasztása a magyar Országgyűlés alelnökévé. A német politikus szerint a demokratikus elvek megcsúfolása az, hogy olyan figurák, mint Sneider, akit elítéltek egy roma megveréséért, elérhetik a demokratikus képviselet ilyen magas posztját. Hiszen – érvel Harms –, az egyik demokratikus alapelv pont a kisebbségek tiszteletben tartása és védelme. Harms szerint a helyzetet súlyosbítja, hogy a jobbikos politikust a Fidesz is támogatta. „Orbán veszélyes útra vezeti országát” – közölte Harms, hozzátéve: „Reméljük az egész EU és Magyarország érdekében, hogy Orbán és partnerei az Európai Néppártban végre rájönnek, hogy a Jobbik nem olyan, mint bármelyik más párt.”

Martin Schulz, az Európai Szocialisták Pártjának csúcsjelöltje, az Európai Parlament elnöke egy szerdai sajtótájékoztatón, Magyarország megnevezése nélkül megemlítette, hogy az egyik tagállamban egy volt szkinhedet választottak a parlament alelnökévé. Mint mondta, az Európai Bizottság elnökeként harcolna azokkal szemben, akik belülről bomlasztják a közös európai eszméket, „akik lezárnák a határokat, akik szkinhedeket választanak a parlament alelnökévé”.

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.