0 0
Read Time:2 Minute, 50 Second

Ez év május 19-én, Marosvásárhelyen indult el, Magyarország kormányának támogatásával, a Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Program. A projektet Magyar Levente, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium gazdaságdiplomáciáért felelős államtitkára és Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke ismertette. Az avatón részt vett még Péter Ferenc, a Maros Megyei Tanács elnöke és Kozma Mónika, a Pro Economica Alapítvány ügyvezető igazgatója.

Az erdélyi program előkészítésével megbízott Pro Economica Alapítvány ügyvezetője, Kozma Mónika kérésünkre az alábbiakról tájékoztatott:

“A programot májusban bejelentettük, de akkor is elmondtuk, hogy a pályázatok kidolgozás alatt vannak. Tekintettel arra, hogy egy  európai uniós tagállamból érkezik a támogatás egy másik európai uniós tagállamba, szigorú előirásokat kell betartanuk azért, hogy egyik tagállam jogát se sértsük. A pályázatokat még nem tudtuk elküldeni, amig a román hatóságokkal nem tárgyalunk, hogy lássuk mi nekük is a véleményük és milyen módon tudják elképzelni e programot, úgyhogy teljesen beilleszkedjünk a román gazdasági- és a versenyjogba. Ezek az egyeztetések zajlanak, de tekintettel a nyári szünidőre, a pályázatokat valószinüleg az ősz elején, szeprembertől tudjuk majd befogadni. Az volt a magyar kormány kérése is, hogy maximálisan legyen leegyeztetve a program itt, Romániában is. A cél nem az hogy a román hatóságok vizsgálják ezt a programot, hanem az, hogy tényleg sikeres minta programot tudjunk lebonyolitani, gyakorlatilag ezzel senkit nem diszkriminálunk, hiszen az adók és egyéb más illetékek, illetve a bevételek is itt maradnak Romániában, lévén, hogy befogadó ország. Ezt mind, egyrészt, politikai tárgyalások, mig másrészt intézményes kapcsolattartás révén tudjuk lebonyolitani. Tehát, májusban bejelentettük, hogy lesz egy ilyen program, de effektive pályázatot nem fogadott be az alapitvány”.

Arra a kérdésünkre, hogy milyen területekre vonatkozik ez a program, az alapitvány ügyvezető igazgatója elmondta:

“Lehet pályázni a mezőgazdasági földek betelekelésére, állat és mezőgazdasági gépek vásárlására, valamint a kis- és középvállalkozóknak kiirt eszköbeszerzésre. E két utóbbi kategóriára 15 ezer eurót kaptunk”.

Arra a kérdésre, hogy a termelők végül is milyen piacon adják el termékeiket, Kozma Mónika leszögezte:

“Mezőgazdasági és kis- és családi vállalkozókat támogatunk. A 15 ezer euró lényegében nem olyan nagy összeg. A cél az a klasszikus, erdélyi családi gazdálkodó támogatása, akinek van néhány hektárnyi földje, vagy  néhány állata és ezt akarja kiegésziteni, ezáltal job életkörülményt teremtve magának. A cél nem a termék piacra kerülése, hanem az, hogy itthon maradva, ezeket a családokat próbáljuk segiteni, hogy egy kicsit magasabb szintre emelkedjenek, ami az életszinvonalukat illeti”.

Arra a kérdésre, hogy a magyar kormány által e program megvalósitására nyújtott egy milliárd forint téritésmentes-e, Kozma Mónika elmondta:

“Igen téritésmentes. A pályázatot a Romániában bejegyzett Pro Economica Alapitvány bonyolitja le. Az alapitvány külső szakértői köre elbirálja ezeket a pályázatokat és a nyertes pályázatokat a magyar külügyminisztérium, mint finanszirozó – jóváhagyja. Az összeg a kategóriától és a nyertesektől függően változik. Az összeget a külügyminisztérium átutalja az alapitvány számlájára, majd az alapitvány a maga részéről átutalja a támogatási összeget a beszállitónak, akitől a pályázó megvette az állatot vagy az eszközöket. Tehát, nagyon fontos tudni, hogy az alapitvány a beszállitónak fizet és semmi esetre sem a pályázónak.  Megjegyzendő, hogy a telekelési támogatás százszázalékos, egy pályázó maximum 1 575 lej összegű támogatásba részesülhet és legfeljebb 10 ha mezőgazdasági rendeltetésű földterület telekelésére kaphat támogatást. A mezőgazdasági gépek vásárlására és a kis- és középvállalatok fejlesztésére 25 százalékos önrészt kell biztosítani. Gépvásárlásra egy pályázó maximum 67.500 lej összegű támogatásban részesülhet”.

Beszélgetésünk végén, Kozma Mónika hozzáfűzte, hogy amennyiben a Maros-mezőségi Gazdaságfejlesztési Program eredményesnek bizonyul, tovább szeretnék terjeszteni  Székelyföld, Közép- és Dél-Erdély, valamint Partium fele is.

Az interjút készitette: Balázs Magdolna

Foto: Pro Economica

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.