Egy ritka madárfaj évente egymillió támogatást hoz a Szilágy megyei gazdálkodóknak

A haris (crex crex) a nedves rétek, kaszálók tipikus fészkelő madara. E ritka madárfajnak köszönhetően a tavaly több mint 600 Szilágy megyei gazdálkodó csaknem egymillió euró támogatásba részesült a 2014-2020-as Országos Vidékfejlesztési Program (PNDR) keretében az agro-környezet- gazdálkodású (környezetkimélő növényvédelem) műveletekre nyújtott finanszirozások révén.

Az Országos Vidékfejlesztési Program szerint a megye bizonyos övezeteiben, ahol nedves kaszálók vannak és amelyeket különösen kedvel a haris, a gazdálkodók 310 euró, illetve évente hektáronként 231 eurót igényelhetnek, ha vállalják, hogy öt éven át tiszteletben tartják az agro-környezet-gazdálkodási feltételeket.

Ami azt jelenti, hogy kaszálni csak július 31 után lehet, a parcella belsejétől kifele haladva és csak maximum 0,7 UVM (számosállattal) legeltethetnek hektáronként. Ugyanakkor tilos a gépi megművelés és a drénezés a vállalt területeken. Amennyiben a füvet kézzel kaszálják, a támogatás 310 euró évente hektáronként és 231 euró, ha a kaszálást kisebb géppel végzik.

Vajda Béla, a Szilágy megyei Mezőgazdasági Intervenciós és Kifizetési Ügynökség igazgatója az Agerpres Nemzeti Hirügynökségnek elmondta, hogy 2017-ben 642 gazdálkodó igényelt támogatást több mint 3.000 hektárnyi területre. A gazdálkodóknak a tavaly mintegy 970 ezer eurót fizettek ki. A támogatást kompenzálásként kapják az illető gazdálkodók, mivel a július 31 után lekaszált fűvet már nem használhatják fel takarmányként, fűzte hozzá Vaida Béla.

A finanszirozás célja a haris védelmezése, amelyet a kipusztulás veszélye fenyeget az intenziv gazdálkodás miatt.

„Más fajokhoz képest, e ritkamadár csak nedves helyeken – kaszálókon, réteken – él. 1970 után, Románia déli részében lecsapolták a mocsaras területeket, halastavakat, és termőfölddé alakitották. Ezzel együtt megsemmisitették a haris kedvelt környezetét. A crex crex állományának jelentős része jelenleg Erdély völgyeiben él. A haris a nedves kaszálókon rakja fészkét és a fiókák éppen abban az időszakban kelnek ki, amikor megkezdődik a kaszálási szezon, s lévén, hogy a gazdálkodók nagyrésze már nem kézzel kaszál, hanem traktorral, kaszálógépekkel, a  madárnak nincs annyi ideje, hogy fiókáival máshova költözzön, s igy a fiókák 90%-a a kaszagép áldozatává válik. E ritka madárfaj Európa számos részében kipusztult a mezőgazdaság gépesitése, fejlesztése miatt”, magyarázta az Agerpresnek Alexandru Stermin ornitológus, a kolozsvári Biológiai és Geológiai Kar adjunktusa.

Forrás: Agerpres

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto:NaturePhoto-CZ.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.