0 0
Read Time:2 Minute, 7 Second

Bertici Attila és felesége, Kinga, az első szatmáriak, akik eljutottak a világ leghidegebb városába. A házaspár december 12-én indult útnak Szatmárnémetiből a szibériai Ojmjakonba, egy Dacia Duster Neo fedélzetén.

Kalandos expedició volt. A szatmári házaspár itt töltötte a Karácsonyi ünnepeket és a Szilvesztert, távol a családtól és barátoktól, de történelmet irt ezzel az első dokumentált, a „Hideg Sarok”-ként is ismert Ojmjakon városig megtett úttal.

Induláskor nem voltak teljesen meggyőződve, hogy sikerül eljutniuk a földkeregség leghidegebb településére, csak annyit tudtak, hogy eltökéltek abban, hogy ellenálljanak a rájuk leselkedő nehéz megpróbáltatásoknak.

A házaspár a kalandok egész sorát élte át, de olyan pillanatokat is, amikor úgy tűnt, hogy útjuk véget ért. Olyan helyzetbe is kerültek, amikor pénz nélkül és személyes iratok nélkül maradtak. De találtak megoldást, családjuk és barátaik segitségével, valamint a hatóságoknak köszönhetően, igyhát folytathatták útjukat Szibéria fele.

A „NEO”-nak „keresztelt” dízelmeghajtású, feljavitott utastéri kocsi az expedició harmadik tagja volt, amely a legnagyobb megpróbáltatásoknak volt kitéve, de állta a sarat még minusz 50 Celsius fokban is.

Áthaladva a Csontok útjaként ismert, hivatalosan M56 Kolymanak nevezett úton, és Kelet-Szibéria legngyobb folyóján, a Lénán, a házaspár kalandjuk legnehezebb szakaszához érkeztek, mivel az Ojmjakon előtti 200 kilóméteres útat minusz 50 Celsius fokban kellett megtenniük. A hóvihar és a nagy fagy nem állt azonban útjukban, hiszen szerencsésen megérkeztek Ojmjakontól harminc kilóméterre levő, ezer lakosú Tomtorba, ahol egy helybéli családnál éjszakáztak, majd január 9-én, csütörtökön, megérkeztek a Föld legfagyosabb városkájába. A település mintegy 500 lakója annyira büszke a nagyhidegre, hogy a város belépésénél kitűzött táblán jelzik, hogy a hőmérő higanszála még minusz 71,2 Celsius fokra is süllyed.

Érdekes, hogy, a város neve “Ojmjakon” azt jelenti: Soha be nem fagyó víz, ahova az 1900-as évek elején még csak a rénszarvaspásztorok jártak, akik az állatokat itatták a térség termálvizéből.

A lakosok megszokták a rendkivüli hideget, lakásaikat fával és szénnel fűtik.  A Föld leghidegebb településén, Ojmjakon, szó sincs mezőgazdaságról, igy a napi táplálékot nagyrészt rénszarvashúsból biztostják maguknak. A lakosság egyrésze halászattal és vadászattal foglalkozik, mig az egyébb ellátást a város egytelen üzletéből szerzik be.

A Föld leghidegebb lakott területén az embereknek állandó küzdelemet kell vivniuk a véget ne érő faggyal. A nappalok hossza decemberben három óra, mig nyár folyamán 21 óra. Noha, a telek nagyon fagyosak, van amikor nyár idején a hőmérséklet eléri a plusz 30 Celsius fokot is.

Ojmjakon lakóinak az idén, mostanig enyhe télben volt része, ugyanis az átlag hőmésréklet nappal maximum minusz 47 Celsius fok, mig éjszaka minusz 52 Clesius fok volt.

Forrás:presasm.ro

Traducerea: Péterfy Tünde

Foto:economie.hotnews.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
100 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.