0 0
Read Time:1 Minute, 26 Second

A Békekonferencia román küldöttségét Ion I.C. Brătianu vezette. A küldöttség tagjai voltak: Constantin Brătianu, titkár, Toma Dumitrescu ezredes, katonai tanácsos, Nicolae Mișu, a küldöttség vezetőjének helyettese, Alexandru Vaida-Voevod, Erdély és Bánát képviselője, Constantin Crișan és Ionel Mocsoni, gazdasági és pénzügyi szakértők, valamint valamint Caius Brediceanu, Traian Vuia, Alexandru Lapedatu,  akik tanulmányokat és dokumentumokat készítettek Erdély, Bánát, Bukovina és Dobrudzsa néprajzi és földrajzi helyzetéről.

A szövetséges és társult államok, valamint Magyarország közötti békeszerződést 1920. június 4-én írták alá Trianonban.

A trianoni békeszerződés 101. évfordulója alkalmából Karácsony Gergely, Budapest főpolgármestere egy hosszabb facebook bejegyzést tett.

“Trianon sorstrauma; a nehéz örökségének való megfelelés az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását”, írta Karácsony Gergely bejegyzésében.

“Vitán felül áll, hogy Trianon sorstrauma. Örökre felforgatta több millió határon túli magyar életét. Kisebbségi magyarnak lenni mindennapos feladat és bizony küzdelem. Kár lenne ezt bagatellizálni, tán heroizálni sem muszáj, de egyvalamit biztosan nem lehet: eltekinteni tőle”, vélekedett a főpolgármester a Nemzeti Összetartozás Napján.

Évtizedeken keresztül azt hallhattuk baloldali politikusoktól, hogy lépjünk ki Trianon árnyékából. Én meg azt mondom: ha fel akarjuk dolgozni a múltat a jövő érdekében, ahhoz a baloldalnak is be kell lépnie ebbe az árnyékba. Úgy kezdődik ez, ha kimondjuk: Trianon nem a jobboldalé, hanem mindannyiunké, magyaroké, írta Karácsony Gergely, majd azt hangsúlyozta: a Trianon nehéz örökségének való megfelelés nem az, ha csak a nemzeti összetartozás napján emlékezünk, hanem az, ha mindennapi tettekkel építjük, erősítjük a nemzet összetartozását.
“Úgy kell hát emlékeznünk Trianon traumájára, hogy kimondjuk az igazságot az igazságtalanságról, de nem menekülünk a sérelmeink közé a valóság és a jelen feladatai elől. És egy pillanatra se feledkezzünk meg arról, hogy nem ellenségei, hanem sokkal inkább sorstársai vagyunk egymásnak”, zárta bejegyzését a főpolgármester.

Forrás: MTI

Foto: 24.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.