2 0
Read Time:3 Minute, 2 Second

Napsütéses szeptemberi hétvégén (o9.o9) tartotta meg 2023-as egyházmegyei konferenciáját a Brassói Református Egyházmegye Presbiteri Szövetsége. Házigazda a Belvárosi Református Egyházközség volt. Kassay Géza parókus lelkész, nyitó áhitatában, Sámuel első könyvének alábbi sorai köré szőtte gondolatait: Miért nem halljuk Isten szavát? – mert Istentől való elfordulásunk miatt, bűneink és gonoszságunk miatt, az Úrnak nincs kijelentése számunkra – mert nem volt aki megtanítson arra, hogy Isten személyesen is szólhat hozzánk. Presbiterekként és lelkészekként hallhatók és érthetők legyünk Jézusra nézve, és Jézusról kell szólnunk – hangsúlyozta a lelkipásztor.

Áhitat után, a házigazda-lelkész köszöntötte a konferencia résztvevőit és ismertette röviden a Belvárosi Egyházközség történetét. A továbbiakban köszöntőt mondott Vass Vince Ferenc egyházmegyei elnök, Miklósi Csaba esperes, Pályi József, az Erdélyi Református Egyházkerület Presbiteri Szövetségének elnöke és Nagy Éva egyházmegyei alelnök, aki továbbította Török Csaba és Erdei Gábor, a Magyarországi Presbiteri Szövetség elnökségi tagjának, illetve Békési Egyházmegyei szervezőnek üdvözletét is.

A rendezvény előadója, Dr. Békefy Lajos magyarországi lelkipásztor volt, akinek augusztusban, a Szent István napi nemzeti ünnep alkalmából, Novák Katalin, Magyarország köztársasági elnöke a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést adományozta a jelentős közéleti-publicisztikai tevékenysége, valamint börtönlelkészi és médiapasztorációs tevékenysége elismeréseként.

“Békefy úr, kérem engedje meg, hogy a konferencia résztvevői, egyházmegyénk és a Presbiteri Szövetség nevében tisztelettel gratuláljak Önnek. További hasznos és sikeres tevékenységet kívánunk, Isten dicsőségére. Köszönjük, hogy elfogadta meghívásunkat” – mondta az alelnök, a vendéget méltató ünnepi gondolatok zárásaként.

A Református kereszténységünk fontos hangsúlyai a digitális korban című, nagyon aktuális, számos helyen kivetített képekkel illusztrált és olykor a hallgatóság által élő zsoltárokkal “tűzdelt” előadás nem mindennapi szemszögből közelítette meg a felvetett témát és továbbította a konferencia résztvevőinek. Az elhangzottak közül íme néhány kulcsszó: Inkább kell engedelmeskedni Istennek, mint embereknek- ApCsel 5,29 Hit és értékfolytonosság, Biblia – ima – testületi ima/imádkozás (presbitereknek) van-e 3 perced naponta Istenre, önmagad lelki életére? Az egyház 3. világkorszaka, a Szentlélek kora. A kapitalizmus és a protestáns etika – Kálvin Institúció – Jézus Krisztus.

A részletes bemutató után, előadónk saját szerzeményű könyvekkel ajándékozta meg az egyházi/presbiteri vezetőket, az egyházmegyei elnök pedig a vendéglátó Belvárosi Templomról készített grafikát nyújtotta át vendégünknek, emlékül. Ezek után kötetlen beszélgetés következett, szünet és látogatás az egyházkösség imaházához, ahol ízletes ebéd várta a vendégeket, amelynek elfogyasztása előtt dr. Békefy Lajos lp. áhitatot tartott, az alábbi bibliai szövegből kiindulva: Jób imája gyermekei jövőbeli bűneiért Több generációs lelki akadálymentesítés – szülők, nagyszülők jövővédelmező lelki küldetése, feladata – egyéni, közösségi imák, preventív, bűnmegelőzést segítő, jövőidejű közbenjáró ima. (Jób 1,5).

A rendezvény végén a szervezők megköszönték a résztvevők jelenlétét, majd mosolygó arccal búcsúztunk el egymástól a viszontlátás reményében.

A budapesti lelkipásztort vasárnap délelőtt illetve délután, a Bukarest II. Református Templomba és a Ploiești városban működő imaházba kísértük el, ahol Isten igéjét hírdette ünnepi istentiszteletek keretében, majd elbeszélgetett a jelen lévő egyháztagokkal. Köszönet a gyülekezetek és a lelkészcsaládok szívélyes fogadtatásáért mindhárom vároban.

Dr. Békefy Lajos lp. hétfőn, az új tanévkezdés alkalmából, a fővárosi Ady Endre Elméleti Líceum tanévnyitóján mondott IGEi köszöntőt, amelyből idézek:

Budapest-Bukarest összekötője: növekedés Jézus mintájára ebben a 2023-24-es tanévben bölcsességben, ismeretben, testi és lelki javakban, Isten és emberek előtti kedvességben, békességben A jövőnek nevelik a gyermekeket, az egyház és az iskola, a templom és az iskola a jövő veteményeskertje – de ehhez Jézus is kell, aki Jehósua, Szabadító minden rossztól, ami az emberek közötti kapcsolatokat megmérgezheti – legyen személyes én-időnk egymás számára – osztálytárs, szülők, egyház, nemzet számára, elég pár perc, pár személyes szó, odafordulás, ölelés – ebben növekedjünk! Ez felrangosítja földi életünket, az iskolai éveket, egymást, önmagunkat is! Áldás-békesség, Istennek dicsőség, Nektek Brassóban és Bukarestben, Ploiești-en. Hálás köszönet az együttlétért és szívbéli testvéri ölelés. – hangzottak a vendéglelkész bátorító szavai a fővárosi magyar iskolában.

Soli Deo Gloria!

dr.Nagy Éva,

Brassói Egyházmegye Presbiteri Szövetségének alelnökdr.

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.