0 0
Read Time:1 Minute, 39 Second

Magawa mindössze 8 évet élt, még kitüntetéseket is kapott munkásságáért.

Nem sokáig élvezhette a nyugdíjas éveket Kambodzsa hős aknakereső patkánya. Magawa, aki tényleg egy rágcsáló, egy afrikai óriás tasakospatkány, szolgálati ideje alatt tökélyre fejlesztette szaglását, amellyel könnyen megtalálta a földbe ásott aknákat.

Öt év alatt több mint 100 aknát és egyéb robbanószert talált meg, amelyekkel százak életét mentette meg. Magawa volt a belga kiképzők legsikeresebb aknavadásza, még azt is tökéletesen elsajátította, hogyan tud jelezni az embereknek az aknákról.

A Tanzániában született patkányt az APOPO belga nonprofit szervezet képezte ki aknák és más hadianyagok kiszimatolására.

A tréning több évig tartott, de végül sikeres lett. 71 taposóaknát és 38 fel nem robbant lőszert szagolt ki az északnyugati Siem Reap város – Angkorvat ősi templomkomplexum – térségében.

2020-ban megkapta a PDSA arany medálját is, amelyet az életmentésben jeleskedő állatok kapják meg. Magawa volt a kitüntetés 77 éves történetében az első patkány, aki megkapta ezt.

Tavaly nyáron végül nyugdíjba vonult, de a pihenést nem sokáig élvezhette. Gondozói szerint nem látszott betegnek, utolsó napjait is boldogan, sok játékkal töltötte, a hétvégén viszont lelassult és többet aludt a szokásosnál. Később pedig minden érdeklődését elvesztette az étel iránt – olvasható a BBC riportjában.

Magawa 1,2 kg súlyú és 70 cm hosszú volt. Bár sokkal nagyobb volt, mint más fajokhoz tartozó patkányok, de elég kicsi ahhoz, hogy ne robbanjanak fel az aknák, ha áthalad rajtuk.

Magawa mindössze 20 perc alatt képes volt ellenőrizni egy teniszpálya méretű területet, ami egy embernek, fémdetektorral, 1-4 nap alatt sikerült volna.

“Az APOPO-nál mindenki sajnálja Magawa elvesztését, és hálás az általa végzett hihetetlen munkáért” – áll a jótékonysági szervezet közleményében.

“Elképesztő szaglóképessége lehetővé tette, hogy a kambodzsai közösségek éljenek, dolgozhassanak és játszhassanak anélkül, hogy félnének attól, hogy életüket vagy végtagjaikat elveszítik” – fűzte hozzá a szervezet.

Az APOPO az 1990-es évek óta képezi az állatokat taposóaknák felfedezésére.

Kambodzsában továbbra is nagy szükség van az aknakeresők munkájára, mivel még több mint 6 millió éles robbanószer lehet a dél-ázsiai országban.

Forrás: vg.hu

Foto: vg.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.