0 0
Read Time:2 Minute, 1 Second

Első alkalommal látogatott Erdélybe az ENSZ ifjúsági küldöttsége, hogy egy interaktív előadáson ismertesse az itt élő fiatalokkal azokat a lehetőségeket, amelyek megkönnyítik számukra a pályaválasztást és segítenek eligazodni a nagyvilágban, inspiráló és fejlesztő programokat kínálva a fiataloknak. Az eseménynek a gyergyóalfalvi Sövér Elek Szakközépiskola adott otthont: a péntek délutáni eseményen a helyi és gyergyószentmiklósi, pályaválasztás előtt álló középiskolások vettek részt.

A világ nagy egyetemei, mint a Harvard, a Yale vagy a Stanford, nemcsak az érettségi eredményeket veszi figyelembe jelentkezéskor, hanem olyan képességeket is, amelyeket nem feltétlenül az iskolában lehet elsajátítani. Szorgalmasan tanulni bárki tud, de csapatban dolgozni, problémákat hatékonyan megoldani, jól gazdálkodni az idővel egészen más képességeket feltételez. Valamiben másnak kell lennetek, mint a többiek, az ehhez szükséges készségek elsajátításában szeretnénk segíteni ezzel a beszélgetéssel – mondta el az esemény bevezetőjében Kántor Boglárka pedagógus, megyei tanácsos, szervező.

A Lehetőségek a sokszínűségben című beszélgetést Brimo Widad, az ENSZ ifjúsági küldöttje moderálta. Elmondta: azzal a céllal jöttek, hogy megnyissák a fiatalok előtt a lehetőségek tárházát.

ENSZ-küldöttként az a feladatom, hogy hidat teremtsek a világ döntéshozói és a fiatalság között; két prioritásunk van idén, az egyik a nemek közötti egyenlőség, a másik a kulturális párbeszéd – mondta el bevezetőjében a küldöttség vezetője.

A beszélgetés során a jelenlévőknek bemutatkozott dr. Horváth Fanni jogász, divatmenedzser és kormánytisztviselő, aki a magyar közigazgatási ösztöndíjprogram keretében három hónapot töltött New Yorkban; Menyhárt Barbara fejlesztéspolitikai szakértő, Orosz Kiss Réka, a Diákhálózat elnöke, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) külhoni régiójának elnöke, a Gombaszögi Nyári Tábor social media menedzsere, valamint Quynh Ngoc Do, a Coverall Kft. stratégiai tanácsadó cég tulajdonosa és ügyvezetője, közgazdász, vietnámi származású magyar. Az előadók munkájukról, életútjukról beszélve kiemelték az identitás fontosságát, valamint azt, hogy fontos minden adódó lehetőséget kihasználni, hiszen így fog kialakulni évek múltán az a tevékenység, hivatás, amiben igazán jól érzi magát az egyén.

A panelbeszélgetésen Quynh Ngoc Do Budapesten született, vietnámi származású magyarként beszélt arról, milyen nehézségekkel találkozhatunk kulturális hátterünk során, és hogyan tudjuk sokszínűségünket pozitívan használni.

Menyhárt Barbara erdélyi származású fejlesztéspolitikai és ifjúságpolitikai szakértőként volt jelen a beszélgetésen, és azokról a gyakran felmerülő kérdésekről beszélt, amelyek a pályaválasztás előtt álló fiatalokat is foglalkoztatják. Vajon a megfelelő lehetőséget választom? Itthon maradjak, vagy külföldön keressem a boldogulásomat?

Hallgassatok a megérzéseitekre, és ne érezzétek tévedésnek, ha olyan döntést hoztok, amit később megbántok. Ragadjatok meg minden kínálkozó lehetőséget a fejlődésre, és amikor eljön az ideje, adjatok vissza valamit annak a közösségnek, amelyből származtok – zárta mondanivalóját Menyhárt Barbara.

Forrás: hargitanepe.ro

Foto: Hargita Népe

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.