0 0
Read Time:2 Minute, 27 Second

A Roma Sajtóközpont és az Idetartozunk Egyesület emléktáblát szeretne emelni az 1990-es marosvásárhelyi etnikumközi konflikts cigány hősének, Puczi Bélának, tájékoztatott a Magyar Idők portálja.

Dicséretes szándék. Puczi az egyik vezetője volt annak a roma csapatnak, amelyik a legendássá lett „Ne féljetek, magyarok, megjöttek a cigányok!” felkiáltással kergette szét a Marosvásárhelyen békésen tüntető magyarokra rárontó románok csoportját.

A börtönből kiszabadulva,Puczi Béla, jókora kitérővel, Magyarországra költözött. Nagy szegénységben, hajléktalanként halt meg 2009-ben. Puczi özvegye csak 2010-ben vehette át a posztumusz Petőfi-emléklapot és a Kisebbségekért díjat.

Most végre emléktáblát kap Puczi Béla. Szolidnak indult a vita: hová kerüljön a Puczi-emléktábla? A Nyugati térre (mert itt húzta meg magát szegény), a Nyugati pályaudvarra (mert itt, a parkolóban kapott alamizsnát), vagy másutt, méltóbb helyen? (A humán minisztérium – ötletként – a készülő Cziffra-központot javasolta.)

A Roma Sajtóközpont előbb a teret, később a pályaudvart szerette volna, ám utóbbihoz a MÁV nem járul hozzá, mondván, oda csak a vasúthoz köthető ember emléktáblája kerülhet. No, más se kellett a témáról eddig kukkot sem író „civil” sajtónak, már cuppant is a témára. Jámbor András (Kettős mérce blog) például ekképp füstölgött: „Még a magyar történelem cigány hősét is szegregálná Balog Zoltán (…)

Ha Puczi Béla kész volt hetekig veretni magát a román rendőrökkel, akkor talán mi is tartozunk neki annyival, hogy elismerjük a magyarságát.” És már megy is a vezényelt hörgés (pillanatnyilag nincs jobb „téma”): Puczit a Nyugatiba!, jegyzi meg a Magyar Idők portálja.

Másrészt, Porcsalmi Bálint, az RMDSZ ügyvezető elnöke aláhúzta:

“Puczi Béla hős volt, aki a magyar emberek védelmére sietett, amikor 1990 márciusában erre nagy szükség volt. A cigányközösség és a magyar emberek hősétől egy emléktáblát megtagadni nagy hiba, vétek”.

A Szövetség azzal a kéréssel fordult a Magyar Államvasutak Zrt.-hez, hogy engedélyezze Fekete Március hőse emléktáblájának október 23-i kihelyezését a tervezett helyszínre, azaz a Nyugati Pályaudvar falára.

Az ügyvezető elnök rámutatott: a Romániai Magyar Demokrata Szövetség csatlakozik a roma szervezetekhez, azt kéri a MÁV-tól, hogy módosítson legutóbbi döntésén, és engedélyezze az emléktábla kihelyezését a Nyugati Pályaudvar falára.

Meggyőződésünk, ehhez nem kell megvárni a következő év Roma Büszkeség Napját. Tekintettel arra, hogy Puczi Béla nemcsak a cigány közösség hőse, hanem a magyar nemzeté is, a mi javaslatunk az, hogy az emléktáblát még az idei év magyar büszkeség napján, azaz október 23-án avassuk fel” – összegzett Porcsalmi Bálint, akit az rmdsz.ro portál idéz.

Megjegyezzük, hogy Puczi Bélát és öt cinkortársát azzal vádolták, hogy 1990 március 20-án, fehér fegyverekkel a kezükben, elzárták a Marosszentgyörgy fele vezető útat, megrongálták az arra fele közlekedő gépkocsikat és megtámadták a járművek békésen viselkedő, román nemzetiségű utasait. Összesen 16 személyt sebesitettek meg és hét állami, illetve 11 magántulajdonban lévő gépjárművet tettek tönkre. Az általuk okozott kár, a becslések szerint (az akkori értéknek megfelelően) 209 ezer lej volt. Puczi Bélát egy év négy hónap börtönbűntetésre itélték. (idézet a Provovarea Libertăţii. Târgu Mureş, 16-21 martie 1990 c. könyvből, Kiadó: ISPMN, Kolozsvár, 2016)

Forrás: MTI/rmdsz-ro

Foto: 444

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.