0 0
Read Time:2 Minute, 8 Second

Úgy tűnik, hogy az erdélyi magyar szervezeteknek nem sikerül összefogni és közös erővel és jelölttel indulni a május végén sorra kerülő európai parlamenti választásokon. Egy dologban azonban egyhangúan egyetértenek, nevezetesen abban, hogy az együttműködésnek túl kell mutatnia az EP-választásokon is, és figyelembe kell venni a romániai magyar emberek legfontosabb célkitűzéseit: a szülőföldön való megmaradást, a kisebbségi jogok bővítését, valamint a közösségi autonómiaformákat.

S ha már autonómiáról beszélünk, meg kell jegyeznünk, hogy az RDMSZ szakértői csoportja jelenleg Székelyföld autonómia-tervezetén dolgozik, s ezt Borbély László, a szövetség politkai alelnöke is megerősitette a napokban hirportálunknak adott nyilatkozatában: “Egy szakértői csoport dolgozik a törvénytervezeten, amely jogi szempontból megfelelő dokumentum véglegesitésére törekszik. A tervezetet – amelyet reméljük, hogy mielbőbb véglegesitünk megtárgyaljuk mindenkivel, aki érdekelt abban , hogy konszenzussal megalakitott törvény legyen. Nyilvánvaló, hogy fontos lenne a dialógus a román társadalommal is, ezt még be fogjuk iktatni még mielőtt e dokumentumot letesszük a parlamentbe, mert az érdekünk az, hogy legyen törvény és nem az, hogy leseperjék az asztalról. Éppen ezért lesznek találkozóink a román társadalomban, nemcsak politikusokkal, de személyiségekkel is”.

Visszatérve a magyar választási szövetség megkötésére, megjegyezzük, hogy neves erdélyi magyar és magyarországi értelmiségiek is kérték az erdélyi magyar szervezetektől, hogy működjenek együtt a májusi európai parlamenti választásokon, ama meggyőződésüknek adva hangot, hogy az európai parlamenti választások sikeréhez csakis az együttműködés vezet. A Romániai Magyar Demokrta Szövetség elnöke, Kelemen Hunor azonban határozottan kijelentette, hogy a Szövetség nem mond le identitásáról, mert azt a politikai brandet, amit 25 év alatt felépítettek, és amelyet az erdélyi magyar emberek sorozatosan megerősítettek, nem adják fel. A szövetségre lépés elutasitását az emlitett nyilatkozatban megerősitette Borbély László RMDSZ politikai alenök is megerősitette: “Most is, mint mint mindig, az RMDSZ saját jelöltlistával indul az európai parlamenti választásokon, de az összefogásról tárgyal a Magyar Polgári Párttal, amelyet az RMDSZ komoly politikai alakulatnak tekint”. Egyébként a Magyar Polgári Párt nemrég együttműködési tervezetet intézett az RMDSZ-hez, amelyben támogatását kérte az európai néppárti tagfelvételére, illetve az   Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójához (FUEN) való csatlakozására.

   Az RMDSZ-nek javasolt választási koalició megkötésének elutasitásáról beszélt, egyebek mellett, hirportálunknak adott nyilatkozatában Toró T. Tibor, az Erdélyi Magyar Néppárt elnöke is: „Amint az RMDSZ elnöke is nyilatkozta, számukra sokkal fontosabb az RMDSZ 25 éves brandje, mint az erdélyi magyarságnak az érdeke, brüsszeli képviselete, igy emiatt számba vettük a választási koalición túlmutató más választási alternativákat is”.

Megjegyzendő, hogy az RMDSZ részéről hat jelölt indul az európai választásokon, akik műr benyújtották támogatási kérelmeiket a Szövetség Választási Bizottságához. A jelöltek rangsorolását a Szövetség Állandó Tanácsának ülése állapitja meg, majd jóváhagyás végett a Szövetségi Képviselők Tanácsa elé terjesztik.

Összeállitotta: Balázs Magdolna

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.