Eredményes lehet az őshonos kisebbségek védelme az EU-ban

Bár az eddig elért eredmények elmaradnak a várakozásoktól, az EU számos testületében és fórumán születtek már dokumentumok és javaslatok az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére – mondta Sógor Csaba, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) EP-képviselője.

Nagy segítségnek nevezte egyúttal a Minority SafePack több mint egymillió aláírását és közölte, hogy a jövőre felálló Európai Bizottság elé terjesztik majd a kezdeményezést. Sógor Csaba az M1 aktuális csatorna reggeli műsorában megjegyezte, hogy a meggyőzés ereje demokratikus, parlamenti viszonyok között sokszor lassú, de abban bízik, hogy az új testület fontosabbnak tekinti majd az kisebbségek jogait, mint a mostani, ezért eredményesebben lehet majd velük együttműködni.

A képviselő hangsúlyozta, hogy a hosszú távú célokat nem lehet föladni, a jövőről szóló gondolkodást pedig nem a parlamenti ciklusok idejéhez kell igazítani. A kontinens nem várhatja, hogy mások cselekedjenek helyette, helyre kell állítani az Európát megtartó értékeket, támogatni kell a családokat és a gyermekvállalást – tette hozzá.

Forrás: Magyar Hirlap

Foto:UDMR

 

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.