0 0
Read Time:3 Minute, 6 Second
referendum
Forrás: hirplaza.sk

A magát “családvédőnek” nevező konzervativ civil koalició, a Családért Szövetség (AZR) kezdeményezte népszavazást érvénytelennek nyilvánitották ugyan az alacsony részvétel miatt, de sikerült felszinre hoznia a homosexuálisokkal szembeni ellenséges érzelmeket.

A szavazati joggal rendelkező négy és félmillió állampolgár közül alig 21%-al több járult urnához. A népszavazás érvényességéhez a szükséges minimális részvételi küszöbérték 50%  volt.

A referendum  eredménye külünbüző reakciókat váltott ki.

A Magyar Liberális Párt (MLP) szerint az európaiság és a tolerancia győzött Szlovákiában, a múlt napokban tartott népszavazáson.

“A KDNP állításával ellentétben nem az igenek, hanem az emberi józanság, az ész és a tolerancia diadalmaskodott Szlovákiában” – olvasható az MLP-nek az MTI-hez eljuttatott közleményében.
Előzőleg Semjén Zsolt, a KDNP elnöke közleményében azt írta: a KDNP üdvözli az igenek győzelmét a családok védelméről szóló szlovákiai népszavazáson. A szlovák nép tanúságot tett a közös keresztény értékekről és a normalitásról – tette hozzá.

Az MLP-nek a Bősz Anett ügyvivő és Haladi Balázs, az LMBTQ (leszbikus, meleg, biszexuális, transznemű és queer) munkacsoport vezetője által jegyzett közleménye szerint a Liberálisok “üdvözlik a szlovák nép bölcsességét, hogy távolmaradásukkal kifejezték európaiságukat és a kirekesztés, a megbélyegzés ellen voksoltak azzal, hogy el sem mentek a szavazóhelyiségekbe”.

Sikeresnek értékelte a család védelméről Szlovákiában tartott népszavazást a kezdeményező Családért Szövetség (AZR) civil szervezet a leadott igenlő válaszok nagy aránya miatt, noha a referendum az előírtnál kisebb részvételi arány miatt érvénytelen lett, amivel viszont az ellentábor elégedett.

A voksoláson három kérdésre lehetett igennel vagy nemmel válaszolni: egyetértenek-e azzal, hogy házasság csak egy férfi és egy nő között jöhet csak létre; azonos nemű párok ne fogadhassanak örökbe gyermeket; valamint azzal, hogy az oktatási intézmények ne követelhessék meg a gyermekek részvételét azokon az órákon, amelyeken a szexuális viselkedés, illetve az eutanázia a téma.

Az igen válaszok aránya mindhárom kérdésben meghaladta a kilencven százalékot. A népszavazás kezdeményezője, a Családért Szövetség civil az igen válaszok nagy aránya miatt sikeresnek értékelte a referendumot. A referendum kiírásának illetve annak kérdésfelvetéseinek egyik leghangosabb ellenzője, a “Mondjunk nemet az értelmetlen népszavazásnak” elnevezésű polgári kezdeményezés aktivistái választási központjukban reggelig ünnepeltek. Az egyik aktivista, Hana Fábry az emberi jogok szempontjából sikerről beszélt,  a csekély részvételi arány pedig szerinte azt tükrözi, hogy Szlovákiában a többség “elkezdte emberi módon érzékelni” a kérdést.

 Az Irány-Szociáldemokrácia miniszterelnöke Robert Fico szavazata leadását követően sajtószóvivőjén keresztül azt üzente a sajtónak, hogy a kormányfő “szabadon válaszolt a kérdésekre”. Andrej Kiska államfő, bár részt vett a voksoláson, szavazata leadását követően azt mondta, hogy szomorúsággal tölti el az, amit ez a népszavazás országának hozott.

Ján Fígel, az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnöke szerint a referendummal sikerült a középpontba állítani a család kérdését, a liberális Szabadság és Szolidaritás (SaS) parlamenti képviselője, Martin Poliacik viszont úgy vélte, hogy eredmény alapot ad arra, hogy aktualizálni lehessen a regisztrált partnerség kérdését.

Berényi József, a Magyar Közösség Pártjának (MKP) elnöke a népszavazásról az MTI-nek azt mondta, hogy majd csak később, a most felélénkült társadalmi vita során dől majd el, hogy a népszavazás milyen új körülményeket teremt. Az MKP elnöke hozzátette: azért volt viszonylag alacsony a részvételi arány, mivel a választók tudták, hogy a referendum első két kérdésére adott igen válaszukkal csak megerősítenék a jelenlegi jogállapotot, aminek viszont nem volt elégséges mozgósító ereje.

A Bugár Béla vezette Most-Híd kiadott közleményében azt a reményét fejezte ki, hogy a jövőben a társadalomban fokozottabb igény lesz az egymás iránti toleranciára és a kölcsönös tiszteletre. A párt szerint a szlovák társadalom számára fontosak a családdal kapcsolatos kérdések, de a népszavazás eredménye sejtetni engedi, hogy a társadalom nagy része a tényleges gondokat és veszélyeket a feltett kérdéseken kívüli területeken látja.

Megjegyzendő, hogy a szlovák családjogi törvény tiltja a homoszexuális párok házasságát és annál inkább, hogy gyermeket fogadjanak örökbe.

 

 

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.