0 0
Read Time:3 Minute, 5 Second

Ferenc pápa: A csíksomlyói zarándoklat Erdély öröksége és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is

A csíksomlyói zarándoklat a párbeszéd, az egység és a testvériség jele, és tiszteletben tartja a román és a magyar vallási szokásokat is, mondta Ferenc pápa szombaton homíliájában a Csíksomlyón több tízezer hívő előtt bemutatott szentmiséjén.

 „Isten iránti örömmel és hálával vagyok jelen ezen a történelmi értékekben és hitben gazdag, kedves Mária-kegyhelyen”, hangoztatta Ferenc pápa olasz nyelven mondott szentbeszédében, amely román és magyar nyelvű fordításban is elhangzott.

A pápa szerint a zarándokok azért jönnek Csíksomlyóra, hogy egymásban valódi testvérekre leljenek. “Zarándokolni nem más, mint érezni a meghívást és a késztetést arra, hogy járjunk együtt az úton, és kérjük az Úrtól a kegyelmet, hogy a régi és a mostani sérelmeinket, bizalmatlanságainkat változtassa új lehetőségekké a közösség érdekében”, hangsúlyozta, majd igz folytatta: “Zarándokolni azt jelenti, hogy elszakadunk a bizonyosságainktól és a kényelmünktől, egyben kihívás számunkra, hogy felfedezzük és tovább adjuk az egymás melletti élés lelkületét, és ne féljünk találkozástól és segítségnyújtástól”.

A katolikus egyházfő arra buzdította a hívőket, hogy a zarándoklat során ne a múltat kutassák, hanem inkább azt, ami elodázhatatlanul vár rájuk.

A szentmise idején az oltáron volt az ötszáz éves csíksomlyói Szűz Mária-kegyszobor, amelyet erre az ünnepi alkalomra szállítottak a hegynyeregbe. A szentmise végén Ferenc pápa arany rózsát helyezett el a szobor lábánál a Szűzanya iránti tisztelet jeléül.

A szertartás végén Jakubinyi György gyulafehérvári érsek megköszönte Ferenc pápának, hogy Erdélybe látogatott, felidézve, hogy húsz évvel ezelőtt Szent II. János Pál pápa kénytelen volt Bukarestre korlátozni romániai vizitjét. Jakubinyi felidézte, hogy a néhai pápa akkor megígérte, újra elzarándokol Romániába, de erre már nem kerülhetett sor. Az érsek örömmel állapította meg, hogy Ferenc pápa látogatásával, húsz év múltán beteljesült a négy –  gyulafehérvári, váradi, szatmári és temesvári – magyar és székely többségű erdélyi katolikus egyházmegyék híveinek a vágya.

A gyulafehérvári érsek Xantus Géza festőművész “Ahol az ég és föld találkozik” című festményével ajándékozta meg a pápát.

A szentmisén részt vett Áder János magyar köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Viorica Dancila román miniszterelnök.

A katolikus egyházfő csíksomlyói vizitje történelminek számít, hiszen pápa most első ízben látogatott Erdélybe.

Ferenc pápa Csíksomlyóról Jászvásárra a moldvai, zömében román anyanyelvű katolikusokhoz utazott, ahol fiatalokkal és családokkal találkozik.

Ferenc pápa szombat délután megérkezett Jászvásárra

 A szentatyát, Petru Gherghel jászvásári püspök kiséretében, a helyi és megyei önkormányzat, valamint az ortodox egyház vezetői fogadták a repülőtéren, ahonnan a Szűz Mária királynő templomba ment, ahol megáldott mintegy nyolcszáz idős és beteg személyt.

Jásvásáron mintegy 150 ezer hivő gyűlt egybe, hogy találkozzon a Szentatyával. Ferenc pápa a tömeghez szólva, román nyelven, “Jó estét”-et köszönt, mi több Eminescu-versből idézett.

A kultúrpalota előtti téren, fiatalokkal és családokkal találkozott, akiknek elmondta:

‘Itt, veletek érződik a családi melegség, itt, a kicsik és nagyok körében jó érzés, ha itthon érzed magad”.

Őszentsége szólt arról is, hogy ma, június 1-én, Gyermeknap van, és arra biztatta az embereket, hogy imádkozzanak a gyerekekért.

“Ma, itt, ezeken a vidékeken a Gyermeknapot ünnepelik. Üdvözöljük és tapsoljuk meg őket. Azt szeretném, hogy először őértük imádkozzunk, kérjük a Szűzanyát, hogy védelmezze őket palástjával”, mondta Őszentsége.

A továbbiakban a pápa a család fontosságáról beszélt, arról, hogy “a fiataloknak, felnőtteknek nem szabad elfelejteniük a szép és értékes dolgokat, amelyeket a családban tanultak, tapasztaltak”.

Jászvásári látogatásának befejesztével Ferenc papa repülőgéppel visszatért Bukarestbe, ahol az éjszakát tölti.

Vasárnap, romániai apostoli látogatásának utolsó napján, Őszentsége Balázsfalvára megy, ahol a Szabadság mezején szabadtéri Szent Liturgiát vezet, melynek keretében boldoggá avat hét vártanú görög katolikus püspököt. Ezt követően a görög katolikus roma közösség tajaival találkozik.

A hivatalos program szerint, Ferenc pápa Balázsfalváról a nagyszebeni repülőtérre utazik, ahonnan visszatér Rómába.

Forrás: MTI/Agerpres

Foto:Hirözön/Magyar Kurír/Tineri conectati/News.ro

 

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.