0 0
Read Time:2 Minute, 5 Second

A Szentatya látogatásának első napja, Bukarestben

Ferenc pápa pénteken érkezett meg Romániába,   háromnapos állami, pasztorális és ökumenikus látogatásra. Az egyházfőt a Henri Coandă Nemzetközi repülőtéren Klaus Johannis államfő és felesége, Carmen Johannis, valamint Miguel Maury Buendia apostoli nuncius, a Szentszék romániai és moldáviai nagykövete, a Romáiai Katólikus Püspöki Konferencia tagjai, élén Ioan Robu bukaresti érsek-metropolitával, valamint világi  méltóságok fogadták.

A repülőtéren Diana és Octavian Vişa (Augustin Vişa görög-katólikus teológus, (1904-1989) dédunokái) virágcsokorral ajándékozták meg a Szentatyát.

A repülőtérről Dacia Logan személygépkocsival indult a látogatás első színhelyére, a bukaresti elnöki hivatalba, ahol katonai tiszteletadással fogadták. A Szentatya románul köszöntötte a diszőrséget.

A Cotroceni-i hivatalos fogadtatás után négyszemközti megbeszélést tartott a román államfővel.

Ezután Klaus Johannis mondott üdvözlő beszédet az elnöki hivatal nagytermében a politikusokból, közjogi méltóságokból, egyházi vezetőkből álló hallgatóság előtt. Az államfő többek között azt mondta: Európának a tolerancia megszilárdulására, a kultúrák párbeszédére, a kontinens nemzeteinek békés együttélésére van szüksége.

Ferenc pápa beszédében elismerően szólt azokról a lépésekről, amelyeket Románia tett a demokratizálódás útján elődje, II. János Pál 1999-es bukaresti látogatása óta, és a demokrácia intézményeinek megszilárdítására bátorította hallgatóságát.

A Szentatya négyszemközti megbeszélést tartott pénteken, a Cotroceni palotában, Viorica Dăncilă miniszterelnökkel is. A kormány közleménye szerint Viorica Dăncilă köszönetet mondott az egyházfőnek, hogy kiemelt figyelemmel kezeli a Vatikán és Bukarest kapcsolatait. “A megbeszélések során Viorica Dăncilă miniszterelnök hangsúlyozta az európai egység és szolidaritás fontosságát, és rámutatott, hogy Románia, az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként (…), az európai projekt megszilárdításáért és az államok közötti kohézió megerősítéséért tesz erőfeszitést”, olvasható a kormány közleményében. A megbeszélésen teritékre került a migráció kérdése is, amely rendkívüli módon foglalkoztatja a Szentszéket, és amelyre az Európai Uniónak és a tagállamoknak meg kell találniuk a legmegfelelőbb megoldásokat.

Ferenc pápa találkozott az ortodox pátriárkával és a román ortodox egyház szinódusának képviselőivel is. A Szentatyát a helyszínen egybegyűlt több százas tömeg tapssal üdvözölte, majd Dániel pátriárka köszöntötte.  Két, román népviseletbe öltözött fiatal a hagyományhoz híven kenyeret és sót, valamint virágot ajánlott fel a szentatyának, aki a Krisztus feltámadott! köszöntéssel üdvözölte a híveket. A katedrálisban tartott szertartáson jelen volt Klaus Johannis államfő, Viorica Dăncilă miniszterelnök, a kormány, a parlament és a diplomáciai testület számos tagja, valamint a kulturális élet és sport terén kiemelkedő személyiségek.

Az első, Bukarestben töltött záró mozzanataként a Ferenc pápa szentmisét mutatott be a Szent József római katolikus székesegyházban, amit tizezrek követtek óriáskivetitőkön a templom környékén kialakitott biztonsági zónákban. A misén részt vett Klaus Iohannis elnök és Viorica Dăncilă miniszterelnök.

 

 

Összeállitotta: Balázs Magdolna

Foto:TVR.ro/PSnews/Vatican News/Mediafax

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.