Finn-izraeli nézeteltérésekkel zárult az elmúlt esztendő


A finn parlament külügyi bizottságának elnöke szerint a zsidók „irányítják” az USA-t
A hetivalasz.hu hirportál által az elmúlt év decemberében közölt cikk szerint Pertti Salolainen egyértelműen Izraelt és az Amerikai Egyesült Államokat tette felelőssé egy televíziós nyilatkozatában.
A közszolgálati YLE televízió vitaműsorában a jobbközép politikus azt állította, hogy „a zsidók gyakorolják az ellenőrzést az amerikai média felett”, és ezért szerinte az USA nem semleges az izraeli-palesztin konfliktusban.
„Az USA nem tud semleges maradni a kérdésben, mert befolyásos zsidók élnek ott, akiknek a kezében van a média- és a pénzvilág”, mondta a jobbközép Salolainen, majd hozzátette, hogy „ez egy szomorú igazság az amerikai politikáról”.
A finn parlament külügyi bizottságának elnöke azzal kapcsolatban nyilatkozta mindezt, hogy az USA nemet mondott az ENSZ Közgyűlésben Palesztina teljes jogú ENSZ-tagságára.
Mark Weitzman, a Simon Wiesenthal Központ nevében azonnal nyílt levelet intézett Finnország amerikai nagykövetéhez, amelyben kihangsúlyozta, hogy Salolainen antiszemita kijelentései láthatólag „Finnországban az elfogadott diskurzus részei”. A Simon Wiesenthal Központ arra is emlékeztetett, hogy a finn politikában nem ritka az antiszemitizmus. A finn Külügyminisztérium például nem volt hajlandó novemberben elítélni a Hamász Izrael elleni támadásait. A liberális Amnesty International helsinki irodájának vezetője pedig „tajtékzó államnak” nevezte Izraelt, és utólag is kiállt nyilatkozata mellett. Finnországban mind a jobb-, mind a baloldali pártok hagyományosan Izrael-ellenes álláspontot képviselnek, és egyedül a szélsőjobboldal támogatja nyíltan a zsidó állam politikáját.
A Simon Wiesenthal Központ elvárja ezért Helsinkitől, hogy élesebben lépjen fel az antiszemitizmussal szemben, s fossza meg bizottsági alelnöki tisztségétől Salolainent.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.