0 0
Read Time:2 Minute, 13 Second

A Csíkszereda Megyei Sürgősségi Kórház a legfontosabb egészségügyi felszerelésekbe történő beruházásokat 2019–2020 közötti időszakban valósította meg. A nagy telejesítményű orvosi készülékeknek köszönhetően jobb és minőségi egészségügyi szolgáltatásokba részesülnek nemcsak Hargita, de más megyék lakói is.

A csíkszeredai kórház orvosi képalkotási eszközeinek tárháza jelentősen bővült az elmúlt években.  A beszerzéseket és a gépek felszerelését az Egészségügyi Minisztérium révén,  központi költségvetésből, a megyei önkormányzat finanszírozásával és saját forrásból valósították meg.

A szaktárca világbanki támogatásból vásárolta a kórház számára a mágneses rezonancia készüléket is, 3 ,1 millió lejért. A készüléket 2020 júliusában helyezték üzembe.

Szintén 2019-ben sikerült beszerezni egy ultramodern Computer Tomográfot. Ez egy 128 szeletes CT, amely 0,3 másodperc alatt 128 képet alkot. Összehasonlításképp, a régi CT-készüléke a kórháznak egy másodperc alatt készített 32 képet. Az új CT 3,4 millió lejbe került és öt éves garanciával vásárolta a kórház a Siemens cégtől, az Egészségügyi Minisztérium finanszírozásával, Hargita Megye Tanácsának önrészével. Ezt a gyors, biztos és nagy kapacitású készüléket a szív kivizsgálására és angiográfiás vizsgálatokhoz is lehet használni.

A csíkszeredai kórház egy intervenciós kardiológiai központot tervez létrehozni, mivel szívbetegségek kezelésére évente több száz pácienst kénytelenek átirányítani más központokba, mert nem tudják kezelni a megyében.

Ugyancsak állami finanszírozásból és Hargita Megye Tanácsának

Támogatásával vásároltak egy modern, vesekőzúzó berendezést a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház számára, 4,1 millió lejért, amely 2020 júliusától működik. Az új készülőknek köszönhetően a non-invazív gyógyító eljárás során nincs szükség sebek ejtésére, a kívánt hatás tűszúrások, műtéti feltárás és az ezekkel járó kellemetlenségek nélkül érhető el. Anélkül, hogy a beteget elaltatnánk, a vesekövet fokalizálni tudják attól függően, hogy a kő a vesében vagy a húgyvezetékben van. Ezzel a géppel egy hullám segítségével összetörik a veseköveket, amelyek majd a húgyvezetéken keresztül távoznak. Úgy működik, akárcsak az ultrahang-sugarak. A beavatkozás negyven percig tart, és nincs szükség a páciens kórházi beutalására, hiszen a további megfigyelés csupán egy órát tart. Ezzel az úgynevezett litotriptor berendezéssel a kövek kilencven százalékban eltávolíthatók.

A Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház endokrinológiai járóbetegrendelőjében a tavaly augusztusban működésbe állítottak egy csontsűrűségmérő készüléket is, amelyet 200 ezer lejért vásárolt a korház, állami költségvetési támogatásból. A készüléknek jelentős szerepe van nemcsak a csontritkulás diagnosztizálásban, hanem annak kiszűrésében, a súlyos szövődmények megelőzésében is.

50 éves a csíkszeredai kórház

1971. augusztus 14-én avatták fel a Csíkszeredai Megyei Sürgősségi Kórház főépületét. Az 50 éves évforduló megünneplésére a kórház és Hargita Megye Tanácsa több rendezvényt szervezett. Az évforduló alkalmából az egészségügyi intézmény 500 facsemetét tervez elültetni. Ebből 100-at már a kórház udvarán el is ültettek.

Ez idő alatt több mint 6 800 egészségügyi személyzet dolgozott a kórházban, jelenleg az egészségügyi egység csaknem 1 300 alkalmazottat foglalkoztat.

Forrás: ziarhargita.ro

Szerkesztette: Székely Dénes

Foto:spitalmciuc.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.