0 0
Read Time:1 Minute, 42 Second

Egyik gyergyóditrói pékség két Srí Lanka-i pékmestert alkalmazott, a szakképzett munkaerő hiánya miatt. A helyi közösség emiatt tiltakozásba kezdett, irja a maszol.ro portál. A pékség alkalmazottjai szerint a két szakember normális, becsületes, de sokan mégis népszavazással vennék el az állásukat.

A Facebookon külön csoport jött létre „Migránsmentes Ditrót akarunk” elnevezéssel, ahol az áradó gyűlölködő, fenyegető kommentek a pékség tulajdonosát sem kímélik. Egy neve elhallgatását kérő helyi forrásból az említett portál úgy értesült, hogy az idegengyűlölő pszichózis érintettjei Gyergyóditró polgármesterét arra akarják kérni, hogy „indítványozzon népszavazást, vagy bármit, amivel meg lehet akadályozni a vendégmunkások alkalmazását a község területén”.

Okuk ugyan nincs rá, de a pánikba esett helyiek mégis attól rettegnek, hogy a két vendégmunkást majd több követi.

A pánikhoz mindössze tíz nap kellett, ennyi ideje állt munkába a két szakember.

A pékség tulajdonosa, Köllő Csaba emlékeztetett arra, hogy tíz éve működik a péksége, ezalatt megfordultak náluk többek között magyarországi, svájci pékmesterek is, de soha senkinek nem jutott eszébe migránsveszélyt kiáltani.

„Nem letelepedni jöttek ide, család nélkül érkeztek, képzettek és az első tapasztalataink szerint megbízhatóak” – mondta el alkalmazottairól Köllő. Hangsúlyozta, nem lehet képzett munkaerőt találni a környéken, így a két külföldi szakembert vette fel száz másik munkása mellé, hogy segítségükkel tarthassák a megfelelő minőséget. Hivatalosan vállaltak munkát, minden iratuk rendben van. Mint hozzáfűzte, „az emberek egyszerűen nincsenek tisztában a migráns szó jelentésével. Ilyen alapon bennünket is így lehetne nevezni, amikor külföldre megyünk dolgozni”.

Puskás Elemér, Gyergyóditró polgármestere korábban azt nyilatkozta a Maszolnak: sajnálatosnak tartja, hogy „vannak olyan emberek, akik uszítanak”.

Az esetről az Erdélyi Magyar Televízió is riportot közölt, amelyből kiderült, hogy a Srí Lanka-i munkavállalóknak a fenyegetések miatt néhány nap fel kellett adnia gyergyóditrói bérelt lakását. A közeli Gyergyószárhegyre költöztek, de a riport azzal zárult, hogy úgy tűnik, ott sem maradhatnak sokáig. Pedig a pékség munkatársai úgy jellemezték őket: „olyanok pont, mint mi”, hozzátéve, „mi is dolgoztunk külföldön, s minket is elfogadtak, nekünk is el kell fogadnunk őket”. A Srí Lanka-i pékeket sem a Maszol, sem az ETM nem szólaltatta meg.

Forrás: népszava.hu

Foto:maszol.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.