0 0
Read Time:1 Minute, 36 Second

A technológia és az adatbiztonság fejlődése révén ma már gyakorlatilag feleslegesek a papír útlevelek, vélekedik a brit határőrség vezetője, Phil Douglas – írja a The Guardian.

„Egy olyan világot szeretnék látni, amelyben a határok átlépése teljesen zökkenőmentes és nincs szükség útlevélre. A technológia már létezik ehhez” – nyílatkozta nemrég a repülőtér-üzemeltetők szövetségének londoni konferenciáján.

Nem kell iratot elővenni

A pandémia akkor köszöntött be, amikor igazán széles körben elkezdték használni a technológiát, mára pedig teljesen elterjedtté váltak a biometrikus azonosítást lehető tevő megoldások a reptereken. Nagy-Britanniában már vizsgálják, hogy gyermekek esetében is működők-e az e-kapu.

A rendszer a londoni Heathrow, Gatwick és Stansted repülőtereken tesztelik, nyáron pedig már a tíz évesnél idősebb gyermekekkel utazó családok is használhatják az automata kapukat.

A következő lépés a Nagy-Britanniába utazók számára egy előregisztráció kitöltése lehet, de Phil Douglas szerint el fog jönni az az idő is, amikor egyáltalán nem is kell már útlevél ahhoz, hogy valaki repülőre ülhessen és egy másik országba elindulhasson.

Ez a jövő már olyannyira kézzelfogható, hogy Finnországtól Arubán át Hollandiáig folynak tesztprogramok, melyek a megvalósíthatóságot vizsgálják. Louise Cole, a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) ügyfélélményért felelős vezetője is azt mondja, hogy évek óta ezért a célért dolgoznak. Főként a belföldi járatokon egyszerű elhagyni a dokumentumok halmazát, de Amerikában érintés nélküli poggyászfeladást és repülőgépre szállást is teszteltek már.

Az élmény zökkenőmentes lesz

“Megpróbáljuk biztosítani a globális átjárhatóságot.” – fogalmaz Louise Cole, aki az IATA-val egy olyan rendszeren dolgozik, amelybe az utazók indulás előtt felvihetnek minden információt, és még otthonukban megkaphatnák az összes szükséges engedélyt is ennek segítségével.

“Nem kell útlevelet vinni, vagy megállni, és a check-in pultnál vagy a beszállókapunál megmutatnia bármit, ami igazolja, hogy utazhat. Digitális azonosítási technológiát szeretnénk használni, ami zökkenőmentes élményt nyújt” – vélekedik Cole.

Az IATA felmérése szerint a világ utazóinak háromnegyede elégedett lenne ezzel a megoldással. Ha a politikai akarat is meglesz és az utasközönség elfogadja, az útlevél nélküli világ hamarosan beköszönthet.

Forrás: infostart.hu

Foto: Origo

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.