Hans Klemm nagykövet: Az Amerikai Egyesült Államok “büszke, hogy szerepe volt a Nagy Egyesülésben”

Az Amerikai Egyesült Államok függetlenségének 242-ik évfordulója és Románia centenáriuma alkalmból mondott beszédében Hans Klemm, az USA bukaresti nagykövete, egyebek mellett, méltatta azon román szemelyiségeket, akik “fontos szerepet töltöttek be kapcsolatainkban a történelem folyamanán”. Ugyanakkor beszélt a jövőben megvalósítandó tervekről, a román demokratikus intézmények megerősitésének, valamint “egy független igazságügyi rendszer” kialakitásának szükségességéről.

Az 1918-as  Nagy Egyesüléssel kapcsolatosan Hans Klemm igy vélekedett: az Amerikai Egyesült Államok “büszke, hogy szerepet töltött be ebben az eseményben. Woodrow Wilson amerikai elnök megemlitette Romániát is a 14 pontból álló békejavaslatában, amelyet 1918. január 8-án hirdetett meg és amelyben felhivást intézett a demokrácia és az önrendelkezés megteremtésére”. “Körülöttünk olyan embereket láthatnak, akik fontos szerepet töltöttek be kapcsolataink történelmében, akik egymáshoz közelebb hoztak. Nemcsak Wilson elnök, de Ferdinánd király portréját is láthatják, aki az első világháború idején vezette Romániát, illetve Mária román királynő arcképét, aki Romániát képviselte a nagyvilágban a háború után. A királynő jelenléte a párizsi békekonferencián, majd később Coolidge amerikai elnöknél és feleségénél tett látogatása során erőfeszitéseket tett népe szabadságának és függetlenségének biztositásáért”, nyilatkozta Klemm nagykövet, akit mintegy három évvel ezelőtt neveztek ki e tisztségbe.

A nagykövet utalt Gheorghe Pomuţ tábornokra is, aki Brassó környékén született, 1818-ban; 30 éves korában vándorolt ki Iowa államba, ahol az amerikai polgárháború kirobbanásakor önkéntesen beállt az Unió hadseregébe. “Rövid idő alatt tábornokká léptették elő és részt vett az Atlanti-csatában. A háború után Amerikát konzuli minőségében képviselte Szentpéterváron és szerepet játszott Alaszka Oroszországtól való megvásárlásáról szóló tárgyalásokban”, mondotta a nagykövet.

Egy másik nagy személyiség, akiről Hans Klemm beszélt, George Enescu nemzetközi hírű román zeneszerző volt, akit gyakran Mozarthoz hasonlitanak. Enescu az Egyesült Államokban, a Carnegie Hall hires koncerteremben lépett először szinpadra, 1923-ban.

Hans Klemm megemliette a Ploieşti-i születésű Liviu Librescu orvost is, aki a második világháború idején túlélte a Focşani haláltábor poklát. „A Virgina Műszaki Egyetemen mérnökit és mechanikát tanitott. 2007-ben életét áldozta, amikor az egyetem egyik osztálytermének ajtaját elzárta egy fegyveres ámokfutó elől, hogy az egyetemisták kimenekülhessenek az ablakon”, mondotta a nagykövet.

A szörényvári származású Matei Călinescu professzor Fulbright kutatói ösztöndijjal került Amerikába, 1973-ban. „A regényiró és irodalomkritikus az Indiana Egyetemen lett tanár, ahol komparativ irodalmat tanit. Több ezer egyetemista került ki keze alól, akiket nem csak irodalomra, hanem – mint ahogy ez velem is történt – a román kultúra  csodáira is tanitott”, hangsúlyozta az amerikai nagykövet.

Hans Klemm méltatta Nadia Comaneci román tornásznőt is, aki az 1976-os montréali olimpián maximális tizes osztályzatot kapott. „Pályafutása alatt öt arany-, négy ezüst- és egy bronzérmet szerzett. Nadia férjével együtt tartja fenn a Bart Conner Gymnastics Academy tornásziskolát, amelynek több mint ezer diákja van”, fűzte hozzá a nagykövet.

Forrás:adevărul.ro

Forditotta: Péterfy Tünde

Foto: Antena 3

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.