0 0
Read Time:1 Minute, 40 Second

Hargita és Maros megyében csaknem 13 ezer diák nem rendelkeznek semmilyen internetre csatlakoztatható digitális eszközzel, így nincs hozzáfére az online oktatáshoz.

A kormány jóváhagyta az oktatási tárca költségvetésének kiegészítését 150 millió lejjel, hogy a minisztérium internetre csatlakoztatható eszközöket vásárolhasson a nehéz anyagi helyzetben élő diákok számára, akiknek jelenleg nincs hozzáférése az online oktatáshoz.

A tanfelügyelőségek a szaktárca kérésére már felmérést készítettek arról, hogy a megyékben hány olyan diák van, akinek szüksége van az állami segítségre.

Hargita megyében 3404 diáknak nincs semmilyen internetre csatlakoztatható digitális eszköze, azaz sem okostelefonnal, sem táblagéppel, sem laptoppal, illetve asztali számítógéppel nem rendelkeznek – tájékoztatta a naprakész adatokról a Székelyhont Demeter Levente, Hargita megyei főtanfelügyelő. Hozzáfűzte: ez az adat csak az iskolásokat foglalja magában, az ovodáskorúakra nem terjed ki. Ugyanakkor ebben azok sincsenek benne, akik ugyan rendelkeznek digitális eszközzel, de nincs internethozzáférésük. Demeter Levente elmondta, akik nem rendelkeznek internethozzáféréssel, azok nem kapnak eszközöket, ugyanis – egyelőre hivatalosan még meg nem erősített információk szerint – a szaktárca fél éves mobilinternet-előfizetéssel adja majd át a rászoruló diákoknak a megvásárolandó eszközöket. Erre azonban feltételezése szerint csak ősszel kerül majd sor, egyrészt azért, mert a program lebonyolítása, a közbeszerzési eljárás hosszadalmas, másrészt pedig azért, mert a tanév rövidesen véget ér.

Maros megyében megközelíti a tízezret azoknak a diákoknak a száma, akiknek az eszközhiány miatt nincs hozzáférése az online oktatáshoz. Illés Ildikó, helyettes főtanfelügyelő elmondta, friss összesítésük szerint megyeszerte 9286 diák – az összes tanuló 11,6 százaléka – nem rendelkezik internetre csatlakoztatható digitális eszközzel, és valószínűleg internethozzáféréssel sem. A program részletei még nem ismertek, de véleménye szerint az internethozzáférési lehetőségről majd a települések vezetősége kell gondoskodjon a rászoruló diákok számára. Ugyanakkor tudomása szerint Maros megyében voltak telekommunikációs cégek is, amelyek felajánlották, hogy a rendkívüli helyzet idejére bekötik az internetet a nehéz helyzetben élő diákok otthonába. A most induló program sikerével kapcsolatban azonban vannak kisebb kételyei, ugyanis – mint mondta –, az Euro200-as programban, vagyis a szegény családokban élő diákok számítógépvásárlására állami támogatást biztosító programban is voltak korábban olyan jogosultak, akik eladták a támogatásból megvásárolt eszközöket.

Forrás:szekelyhon.ro

Foto:szekelyhon.ro

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.