0 0
Read Time:50 Second

Ötvenkét elszigetelt háztartásban szerelhetnek fel áramfejlesztő napelemeket Hargita Megye Tanácsának pályázata révén, olyan helyszíneken, ahová a szolgáltató nem terjesztette ki a villamoshálózatot.

Összesen 260 ezer euróra pályázott Hargita Megye Tanácsa a Norvég Alapnál, amelyből elszigetelt háztartások áramellátását oldhatják meg – számolt be Bíró Barna Botond, az intézmény alelnöke. Mint mondta, a helyi önkormányzatok adatbázisát alapul véve összegezték azokat az elszigetelt háztartásokat, amelyeket gazdasági vagy egyéb megfontolásokból nem csatlakoztattak a szolgáltatók a villamossági hálózatra.

A megpályázott összegből ötvenkét háztartást szerelhetnek fel öt kilowattos napelemekkel, továbbá a belső hálózatot is kialakítják. Az ezekkel termelt áram elegendő lesz a világítás, ugyanakkor a mosógép és a hűtő üzemeltetésére is – magyarázta Bíró. A projektben érintett települések között van Tusnádfürdő, a Csíkcsicsóhoz tartozó Csaracsó, Kászonaltíz, Székelyudvarhely (Szejkefürdő, Bethlenfalva, Szászok tábora), Lövéte, Máréfalva, Korond község (Kalonda-tető), Zetelaka, Gyergyószentmiklós, Gyergyószárhegy, Gyergyóholló és Gyergyóvárhegy is.

Háztartásonként 5 ezer eurós beruházásról van szó, a rendszerek felszerelésével pedig egy szebeni vállalkozót bíztak meg, amely jövő tavasszal kezdi el a munkát. A kivitelezési idő tíz hónap.

Forrás: szekelyhon.ro

Foto: Székelyhon

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.