Hargita megyei magyar anyanyelvű diákokat tüntetett ki Románia Kormánya

magyar_diakok_roman_nyelvA „Carte frumoasă, cinste cui te-a scris” („Szép könyv, tisztelet annak, aki megirt téged”) elenevezés alatt tartott román tanulmányi versenyen jeleskedő Hargita megyei magyar iskolák diákjait tüntette ki nemrég Románia Kormánya, tájékoztatott a ziarharghita.ro portál az Agerpres Nemzeti Hirügynökségre hivatkozva.

A kormány épületének bejáratánál várták a 32 diákot és tanáraikat, valamint a szervezőket a Kormánystratégiai Igazgatóság képviselői. A ’Transilvania’ teremben Radu Puchiu államtitkár üdvözölte a vendégeket.

A díjkiosztó ünnepségen a gyerekek könyvjutalomban, tanáraik könyv és irodaszer ajándékcsomagban részesültek. A könyveket a verseny hagyományos partnereként ismert Csíkszeredai Román Közösségi Egyesület ajánlotta fel, ezt kiegészítette több fontos könyvkiadó ajándéka.

Radu Puchiu államtitkár kifejtette, hogy ezeknek a diákoknak eggyel több esélyük van teljesíteni román nyelvtudásuk miatt, és kifejezte, hogy szívesen látná őket a kormány épületében tevékenykedni.

A Csíkszeredai Román Közösség Egyesületének képviselője, Angela Bîrsan, elmondta, hogy az utóbbi 14 évben bebizonyosodott a projekt hasznossága és, hogy a díjazott tanulók fontos kulturális hidat és párbeszéd lehetőséget képeznek a magyarok és románok között.

Tanáraik megítélése szerint is fontos ez a verseny, amely során a magyar anyanyelvű diákok felmérhetik tudásukat; továbbá értékelték, ahogyan a Kormány fogadta a fiatalokat.

A kitüntetett diákok nagyon élvezték a bukaresti kirándulást, egyeseknek közülük ez volt első útja a fővárosba. Elmondták, hogy a versenyt kihívásként élték meg.

A kitüntetési ünnepséget követően körbejárták a Kormány épületét, az ülések helyszínét. Kirándulásukat a Radio România Actualităţi stúdiójánál folytatták, beszélgettek a műsorszerkesztőkkel, majd a Grigore Antipa Múzeum látogatása következett.

A „Carte frumoasa, cinste cui te- a scris!” elnevezésű versenyt tizennégy évvel ezelőtt Maria Sturzu, a Márton Áron Gimnázium tanárnője indította el, aki azt tapasztalta, hogy a román nyelv elsajátítása és megértése kihívás a magyar fiataloknak, jegyi meg az emlitett forrás.

Foto: www.vhegy.com

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.