0 0
Read Time:1 Minute, 55 Second

Egy fővárosi pedagógus azért megy vidékre tanítani, mert ott legalább kifizetik az ebédjét. Máshol megszüntetik a napközit, a nevelők alsós tanítónak állnak.

„Hiány van biológia, földrajz, fizika szakos kollégákból, nincs más választásunk, muszáj valahogy rákészülnünk a helyzetre – nyilatkozta a Népszavának egy budapesti általános iskolában dolgozó pedagógus. Az érintett intézményben a vezetés már vészforgatókönyvvel készül a következő tanévre az egyre nagyobb tanárhiány miatt. A pedagógus állítása szerint náluk legutóbb három kolléga jelentette be a távozását, ketten a pályát is elhagyják, egyikük pedig egy vidéki iskolába megy dolgozni, mégpedig azért, mert az érintett településen az önkormányzat minden tanár ebédjét kifizeti.

A vészforgatókönyvvel kapcsolatban azt mondta, egy fiatal, matek szakos kollégája vállalta, hogy fizikát is tanít, bár fizikatanári végzettsége nincs. A könyvtárostanár is besegít: munkaideje felében tartja nyitva a könyvtárat, a másik felében tanít. A differenciált órákat is megszüntetik, szakköröket pedig már két éve nem tartanak.

A pedagógus azt is elmondta, máshol sem jobb a helyzet: az egyik szomszédos iskolában például nyolc alsós osztályra van négy tanító, így a felső évfolyamokon dolgozó magyar szakos tanárokat küldik az alsós osztályokba is tanítani. Mindemellett osztályfőnököket is nehéz találni. A hiánynak, a kollégák felmondásának nemcsak a parlamentnek kedden benyújtott új pedagógustörvény az oka, sokkal inkább az évek óta alacsony fizetések.

Azt pedig az Eduline oktatási szakportál szúrta ki, hogy a dabasi Gyóni Géza Általános Iskola a Facebookon tett közzé álláshirdetést, amiben egyszerre nyolc, különböző szakos pedagógust keresnek.

Bár a pedagógusok új életpályájáról szóló törvényjavaslat új bérezési rendszert helyez kilátásba – a Belügyminisztérium pedig 2025-re ígért bruttó 800 ezres tanári átlagfizetéssel próbálja a pályán tartani vagy visszacsábítani a pedagógusokat – Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke szerint sem a törvénytervezet, sem pedig a 2024-es költségvetés nem tartalmaz valódi garanciákat a béremelésre.

Abban igaza lehet a kormánynak, hogy “soha nem látott” béremelésre számíthatnak a pedagógusok, mert ha úgy folytatják, mint eddig, abból tényleg nem fogunk látni semmit – fogalmazott a PSZ alelnöke. Emlékeztetett, a kormány már tavaly decemberben lehívhatta volna a pedagógusok bérrendezésére szánt uniós forrásokat, ehhez csak néhány jogszabályt kellett volna módosítania, amit nem tett meg, az Európai Bizottsággal pedig továbbra sincs megegyezés. Felhívta a figyelmet arra is, a béremelést a kormánynak kell előfinanszíroznia, az EU-s támogatások ezt követően érkezhetnek meg, ennek ellenére a költségvetésben semmilyen forrás nincs elkülönítve a pedagógusok folyamatosan ígérgetett béremelésére.

Forrás: nepszava.hu

Foto: Blikk.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.