0 0
Read Time:2 Minute, 23 Second

Az ipari civilizáció állapotát vizsgáló új tanulmány szerint a mérsékelt övi szigetek biztosítják a legjobb esélyt a túlélésre abban az esetben, ha az általunk ma ismert rendszer összeomlik.

A Sustainability folyóiratban publikált tanulmány arra kereste a választ, hogy hol lehet a legnagyobb eséllyel túlélni azt, ha az emberiség történelme során korábban soha nem látott energiaintenzív ipari tevékenységekre épülő jelen civilizáció nem bírja tovább és összeroskad. Ehhez több szempont alapján vizsgálták a különböző országokat, területeket.

Ezen között a szempontok között volt a terület mezőgazdasági kapacitása, tehát az, hogy mennyire képes ellátni a lakosság magát a helyi földből. Fontos még, hogy mennyi energia előállításához adottak a földrajzi körülmények, főként képes-e annyi áramot termelni a terület megújuló forrásokból, amivel el tudja látni a lakosságot. Ezeken felül van-e elég hely arra, hogy elférjen kellő gyártási kapacitáshoz szükséges üzem; és végül, hogy a földrajzi adottságok segítik-e megvédeni a területet a tömeges bevándorlástól.

A szempontok alapján első helyen Új-Zéland végzett, de a listán van még Izland, az Egyesült Királyság, Tasmania (az ausztrál szövetségi állam) és Írország.

A legideálisabbként felsorolt öt ország mellett a klíma változásait, az ipart és az energiagazdálkodást figyelembe véve Skandinávia, Patagónia, Észak-Kanada és Oroszország egyes részei szerepelnek még azon területek között, melyek megfelelő óvó-élőhelyet biztosíthatnak. Előnyt élveznek a kisebb szélességi körökön, hegyi régiókban fekvő részei is a bolygónak, ám ezek nem eléggé elszigeteltek ahhoz, hogy kellő módon védhetők legyenek a Föld lakhatatlanná vált részéről esetlegesen érkező embertömegek előtt – jegyzi meg a Qubit.

A skandináv országok közül Norvégia például a fejlett ipar, az energiagazdálkodás és a klíma szempontjából tökéletes lenne, a hegyek miatt a nagy tömegek elől is védhető, ám a mezőgazdasági kritériumokat nem teljesíti, mert lakosságarányosan egyszerűen nincs kellő mennyiségű termőföldje. Németország pedig, bár ott az ipar, klíma, energia- és mezőgazdaság is megfelel, területi fekvése miatt nem került rá a listára.

Meglepő, hogy az Egyesült Királyság szerepel az élmezőnyben, mert a szigetország nagyban támaszkodik külföldi beszállítókra iparában, mezőgazdaságában és sűrűn lakott is.

Az ellenben nem meglepő, hogy Új-Zéland áll az első helyen. Az óceániai szigetország már a koronavírus kapcsán is megmutatta, hogy milyen gyorsan és hatékonyan képes reagálni a válsághelyzetekre. A világjárvány elleni védekezésben Új-Zéland a legsikeresebb államok között van továbbra is, hogy miért, arról ebben a cikkben írt az Index bővebben.

A világjárvány során mutatott helytállása mellett Új-Zéland a fejlett geotermikus és hidroelektromos energiafelhasználása, a bőséges mezőgazdasági területei és alacsony népsűrűsége miatt is top pozíciót foglalhat el a listán. A Guardian írt nemrég arról, hogy a világ milliárdosai az elmúlt években nagy számban kezdtek el földet felvásárolni Új-Zélandon, ahol bunkereket építtetnek egy közelgő összeomlás esetére.

Egyes feltételezések szerint az emberi civilizáció egyik napról a másikra véget érhet, ám reálisabbnak tűnik az a hetvenes években előrevetített jóslat, miszerint a következő évtizedben hanyatlás jöhet, majd 2040-re elérjük a csúcspontot, ahol bekövetkezhet a társadalmi összeomlás.

Forrás: index.hu

Foto: index.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.