0 0
Read Time:2 Minute, 9 Second

ilan morTiltakozó levelet írt Izrael magyarországi nagykövete, miután Bayer Zsolt a Magyar Hírlapban Tűrhetetlen címmel egy … bíráló cikksorozatot jelentetett meg, közölte a Szombat.org cikke alapján az atv.hu.

 A lap főszerkesztőjének, Petán Péternek írt, április 4-én kelt tiltakozó levelét, elküldte Rogán Antalnak, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszternek, Dr. Karas Mónikának, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanács elnökének és Széles Gábornak, a Magyar Hírlap tulajdonosának is.

“Mélységesen megdöbbent és felkavar, hogy egy vezető magyar politikai napilap, mint az Önöké, olyan cikksorozatot publikál, mint amilyet Bayer Zsolt írt „Tűrhetetlen” címmel” – kezdi sorait Izrael magyarországi nagykövete.

Ilan Mor szerint a cikkek gondosan kimunkált történelem-tisztogató megjegyzéseket tartalmaznak, amelyekkel megpróbálják a Holokauszt történetét eltorzítani. “Ezek az írások nyíltan antiszemita nézeteket népszerűsítenek, valamint a zsidó nép és Izrael Állam ellen bujtogatnak” – fogalmaz.

A nagykövet szerint a modern antiszemitizmushoz sorolható a Bayer-féle cikkben megjelenő “versengő áldozatiság” vagy “fájdalom-versengés” eszméje (amint azt a francia filozófus, Bernard Henry-Lévy megfogalmazta).

“Teljes mértékben elfogadhatatlannak találom ezeket a cikkeket, melyek nemcsak relativizálják a Soát, … hanem általánosító és hamis vádakat fogalmaznak meg a magyar zsidósággal szemben, mintha ők volnának vádolhatók a 20. század magyar tragédiáiért.”

“Mi több: Bayer úr inszinuációi, feltételezései, miként hamis vádjai a zsidó nép és Izrael Állam – a zsidó állam – ellen, nem csak valótlanok és félrevezetők, hanem teljes ellentmondásban állnak Magyarország Kormányának hivatalos megnyilatkozásaival és álláspontjával, melyek a barátság és együttműködés politikáját hirdetik Izrael Államával”, hangsúlyozza Ilan Mor nagykövet.

“A fentiek elfogadhatatlanok. Ez tűrhetetlen! Ezért, a mai naptól fogva, Izrael Állam Nagykövetsége nem fizet elő az Önök lapjára” – zárja nyílt levelét Ilan Mor.

Haraszti reagált Mor lépésére

Az etikai bizottságnak nem lehet a feladata, hogy beleszóljon politikai vitákba – nyilatkozta a “Népszava” napilapnak Kövér Tamás, miután kiderült: Izrael magyarországi nagykövete tűrhetetlennek tartja Bayer Zsolt Magyar Hírlapban megjelentetett Tűrhetetlen című cikksorozatát.

A Magyar Újságírók Országos Szövetsége (MÚOSZ) etikai bizottságának elnöke hozzátette: azért nem osztotta meg saját véleményét az ügyben, mert nem akarja, hogy emiatt az etikai bizottságot érjék támadások. Az Origónak nyilatkozó Haraszti Miklós, sajtószabadság-védő szerint Ilan Mor lépése egyszerre emberi és diplomáciai jelzés, ami a sajtószabadságon semmilyen csorbát nem ejt, mert a követség saját példányának előfizetését mondta le.

Mint emlékezetes, 2009 elején Gyurcsány Ferenc akkori miniszterelnök hirdetett bojkottot Széles Gábor lapja ellen, miután az újságban megjelent a Betelt a pohár című írás, idézi a népszava.hu portál. Ebben a szerző azt írta, hogy a közelmúltban több bűncselekményt romák követtek el – őket gyilkos állatnak nevezte. Az akkori kormányfő az illetékes vagyonkezelő szervezeten keresztül arra is utasította az állami vállalatokat, hogy szüntessék be a fizetett hirdetések és a reklámok megjelentetését a Magyar Hírlapban.

 Foto: www.atv.hu

Happy
Happy
0 %
Sad
Sad
0 %
Excited
Excited
0 %
Sleepy
Sleepy
0 %
Angry
Angry
0 %
Surprise
Surprise
0 %

Average Rating

5 Star
0%
4 Star
0%
3 Star
0%
2 Star
0%
1 Star
0%

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Time limit is exhausted. Please reload the CAPTCHA.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.